Skolan borde satsa mer på muntliga prov

Skribenten vill ha fler muntliga prov i skolan, eftersom alla inte fixar skriftliga prov lika bra.

Skribenten vill ha fler muntliga prov i skolan, eftersom alla inte fixar skriftliga prov lika bra.

Foto: Henrik Montgomery (TT)

Insändare2023-12-08 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagens skola är det alltför vanligt att lärare ger skriftliga prov. Det här är ett problem för oss elever. Alla elever borde få kunna visa sina kunskaper på sitt sätt. Man borde variera med mer muntligt så att de som är bättre på att formulera sig genom att prata får göra det. 

För det första måste det inte vara en prestation, det kan exempelvis vara en debatt eller ett gemensamt läxförhör man gör. Det finns många alternativ. Det gör inte bara att man kan få lättare att visa kunskaper utan ger också roligare lektioner. Detta sätt kommer självklart inte funka på alla elever men det är därför lärarna borde variera mer. Alla som är bättre på skrift får chansen att visa allt de kan, men inte vi som är bra på att prata. 

För det andra har faktiskt lärare en plikt att alla elever ska ha samma rätt till att kunna visa upp sina kunskaper och det man lärt sig. Alla människor är olika och alla är inte bra på samma saker och tycker inte att det är lätt att skriva och formulera sig i skrift. Därför borde lärare variera och göra det lättare för alla.

Nu kanske ni lärare säger att det kan ta lång tid att göra muntligt. Men man kan göra till exempel en debatt. Då ger du ut två-tre frågor man ska kunna och lära sig sedan nästa lektion debatterar man om ämnet och frågorna. Som tar en lektion. Efter det kan man lägga ett läxförhör med tre analysfrågor skriftligt så kan de som inte pratat lika mycket få visa sina kunskaper där.

Jag förstår att lärare kan tycka det är mer komplicerat med muntligt. Men tänk på oss elever som kan ha mycket mer chans att nå ett bra betyg. Om ni bara gjorde rätt så alla kan visa sina kunskaper. Jag föreslår att alla lärare ska tänka om och göra rätt! Alla elever borde få chans att nå det de förtjänar.