Skolan måste ta större ansvar för de unga

De folkvalda måste ta ansvar för att skolan är fri från droger, vapen, och våld, säger insändarskribenten. (Personen på bilden har inget samband med texten.)

De folkvalda måste ta ansvar för att skolan är fri från droger, vapen, och våld, säger insändarskribenten. (Personen på bilden har inget samband med texten.)

Foto: Erik Nylander/TT

Insändare2023-06-07 07:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bästa Jimmy Jansson! Nog är det bra att du så tydligt och klart beskriver din syn på situationen bland unga i Eskilstuna men i ett avseende har du helt fel!

Vi föräldrar kan uppfostra och älska och trygga våra barn till månen och tillbaka utan att det hjälper ett skvatt om du fortsätter ducka för hur skolan och samhället möter dessa i grunden briljanta och handlingskraftiga individer. En tonårig slutar helt naturligt att söka bekräftelse och trygghet hos mamma vid en viss punkt i livet. Om man inte känner sig välkommen, sedd och framgångsrik i skolan är det ju bara naturligt att man söker sig någon annanstans för att få existera.

Våra unga mår inte bra. Det är väl jättedumt att inte se möjligheten att fånga upp detta i skolan. Att där reda ut konflikter, känslor av utanförskap och misslyckande och se till att varje unge får briljera borde vara ett självklart mål! Om tonåringarna ändå mår dåligt, ibland jättedåligt, är det inte alls lätt att få hjälp hos till exempel Bup. Lång väntan på stödsamtal, utredningar och så vidare.

Jag är säker på att personalen i våra skolor gör ett jättejobb och kämpar hårt med detta varje dag men som institution måste skolan ta ett mycket större ansvar. Vi föräldrar kan inte få bort drogerna från skolan, lösa konflikter bland eleverna eller se till att ungarna känner sig välkomna och hittar sin plats in i vuxenlivet. Självklart ska jag som förälder ta ansvar för mina barn, men när jag förväntar mej att de folkvalda och av skattemedel finansierade krafterna är beredda att ta ansvar för att skolan är fri från droger, vapen, och våld. Sluta skyll ifrån dej!