Skolan ska ställa krav på elever, punkt slut

Självklart ska det få konsekvenser om man inte sköter sig i skolan, förr fick man kvarsittning. Nu går en del i taket för att det blir en anmärkning eller andra åtgärder, skriver signaturen "skolpolisen".

Självklart ska det få konsekvenser om man inte sköter sig i skolan, förr fick man kvarsittning. Nu går en del i taket för att det blir en anmärkning eller andra åtgärder, skriver signaturen "skolpolisen".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2022-11-10 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu får det vara nog med stökiga klasser och skadegörelse på Ärla och Hällberga skola, det är budskapet i brevet som samtliga föräldrar fått av rektorn. Det är väl självklart att det ska vara lugn och ro i klassrummet, så att eleverna får studiero?

Det är väl självklart att elever har respekt för lärare och pedagoger, elever ska inte skrika till läraren: håll käften och mycket grövre ordval som inte passar att skriva i tidningen.

För mig är detta inget konstigt alls, men av de reaktioner från föräldrar som skrivit om detta i olika Facebook grupper och även pratat om det i radio, så börjar jag undra hur dessa föräldrar tycker det ska vara i en klass.

Enligt skollagen kapitel 5 så ska det vara trygghet och studiero i skolan, uppfylls inte detta vidtas åtgärder. Jag förstår inte vad som är konstigt med det. Samtalen om detta brev är många och det som pratas mycket om är att det står i brevet om alla skyldigheter du som förälder har, men inte vad skolan har för skyldigheter.

Jag vill nu prata klarspråk: Du som förälder har en skyldighet att uppfostra ditt barn, i denna fostran borde det ingå att: visa respekt och lyssna på vuxna, vara snäll mot kompisar, man mobbar inte, osv och osv. Men det viktigaste i detta är alltså : Det är föräldrarnas skyldighet att fostra sina barn. Skolan har en skyldighet: att undervisa elever och ge dem kunskap inför livet bland annat.

Det är inte skolans ansvar om ditt barn inte kan vara tyst, om ditt barn stör andra barn och om ditt barn skriker och gapar och förstör, det är du som förälder som är ansvarig!

Tillsammans med skolan ska föräldrar och lärare och elev se till att det blir en bra arbetsmiljö för alla. Jag förstår inte när detta blev så fel. När började föräldrar tro att förskola och skola ska ta över ansvaret för att ditt barn ska sköta sig i skolan?

Varför skyller man på skolan undrar jag? Självklart ska det vara behöriga lärare och pedagoger och det behövs fler vuxna i skolan.

Om inte barnen får en bra uppfostran från början så blir det ju omöjligt för en lärare/pedagog att få någon som helst ordning då barnet aldrig fått lära sig vad som är rätt och fel, hur man beter sig mot kompisar/vuxna/lärare osv.

Det är en helt annan sak om barnet inte klarar kraven i skolan, läsa och räkna mm, det är skolans ansvar. Men du som förälder får allt ta och tänka om. 

Självklart ska det få konsekvenser om man inte sköter sig i skolan, förr fick man kvarsittning. Nu går en del i taket för att det blir en anmärkning eller andra åtgärder.

Jag undrar om du som vuxen kan bete dig hursomhelst på din arbetsplats utan att det får konsekvenser? Kan du skrika och gapa på din chef?

Springa ut och in och smälla i dörrar? Bråka med dina kollegor? Självklart kan du inte det! Varför ska då våra barn och ungdomar få bete sig så utan konsekvenser? Skolan ska ställa krav på elever, punkt slut.

Tack för ordet