Sluta åldersdiskriminera katter!

Det är inte bara kattungar som behöver ett kärleksfullt hem.

Det är inte bara kattungar som behöver ett kärleksfullt hem.

Foto: Maja Suslin (TT)

Insändare2024-08-18 12:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många vill inte bekosta kastrering av katt, tvärtom, vissa avlar för att sälja. Är aveln oplanerad, kan ungarna dödas, slängas eller slumpas bort, ibland dumpas både kattmamma med ungar och får klara sig bäst de kan.

Om en övergiven kattmamma får plats på ett katthem, bokas de nyfödda snabbt upp, medan mamman och andra vuxna katter blir sittande, ibland i år. 

Varför denna åldersdiskriminering?

Att de är kattungar är tydligen viktigt, om de inte är “leveransklara” nu-nu på katthemmen drar köparen vidare. 

Avlare utnyttjar samhällets köphets och säljer djuren på Blocket eller via pm på Facebook, fast försäljning där inte är tillåtet, allt för att tjäna en hacka på de rättslösa djuren.

Med ett annorlunda utseende eller lång päls kan djuret duga efter att hen kommit ur kattungestadiet, annars sjunker attraktionsvärdet snabbt.

Katthemmen måste "sälja in" vuxna katter, ska verkligen utsatta djur behöva ha Tiktok eller Instagram för att synas och få kärlek?

Blyga katter ska vi inte prata om, de är ännu mer osynliga, många guldstjärnor till er som ser och ovillkorligt hjälper dem!

Tack till er som räddar katter och till er som öppnar era hem för många av alla de över hundratusen hemlösa vuxna pälsbollar som redan finns! Så fint att vilja ge kärlek utan krav om pälsens färg eller längd, kön eller ålder, utan för att hen behöver hjälp!

Var en del av lösningen på Sveriges största djurskyddsproblem – visa katter kärlek, adoptera!