Snöröjning borde vara mer än bara snöröjning

En väghyvel eller vägskrapa kan vara effektiv mot krokodilryggar, tvättbrädor eller puckelpister eller vad man nu vill kalla isbildningarna på gatorna. Bilden är inte från den här vintern.

En väghyvel eller vägskrapa kan vara effektiv mot krokodilryggar, tvättbrädor eller puckelpister eller vad man nu vill kalla isbildningarna på gatorna. Bilden är inte från den här vintern.

Foto: Niklas Holm (arkivbild)

Insändare2024-01-08 19:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ansvarige för snöröjningen i Eskilstuna sa i tidningen för en tid sedan att de (den här gången) var beredda på ett då annalkande snöoväder med vad han kallade stora snösvängen, då skulle alla entreprenörer kallas ut för snöröjning samt kommunens egna tio fordon.

Jag undrar då i mitt stilla sinne var de tiotalet chaufförer som kör dessa kommunala fordon håller hus när det inte snöar? Är de arbetslösa då? Inget ont om dem, men hur ser arbetsledningen ut för dem?

Jag ser då inte till några personer från kommunen som är ute och sköter om våra gator, vägar och gång- och cykelvägar när det INTE snöar. Det borde inte ens kallas för ”snöröjning” eller stora eller lilla snösvängen, det borde kallas skötsel av vägar, gator, torg, cykelbanor, gångbanor, busshållplatser och så vidare. På så sätt kan ju resurser fördelas och gator med mera skötas oavsett hur många centimeter snö som råkar falla.

Jag anser att det är helt fel att antalet centimeter snö som faller ska avgöra hur många plogfordon som ska kallas ut. Nej, vägskötsel är ett bättre ord och några spejare som åker ut och ser hur verkligheten ser ut!

Åkte idag på Lindhagavägen i Slagsta, där ha någon faktiskt gjort en ansträngning att åka med en vad det ser ut som gamla tiders vägskrapa för att få ned topparna på isen samt minska skillnaden i höjd mellan den rena asfalten och isen. På så sätt blir det en jämnare färd för alla fordon. Bra gjort!

Åkte även i Vilsta industriområde, där det ju är katastrof om man åker från Skogstorpsvägen genom industriområdet och ut till Mestavägen. Bilen tar stryk och även mitt ryggskott av allt hoppande och gungade.

Ska det vara så här nu fram till mars månad?

Hoppas kommunen på blidväder, typ åtta grader varmt och regn så all is och snö försvinner av sig självt?

Almanackan visar (när detta skrivs) den 7 januari så vintern är lång och både fordon och människor kommer fara illa i Eskilstuna kommun denna vinter.