Sommarpratet om miljön – räcker inte långt

Den första punkten ansåg sommarpratarna var förnekelsen, bilpendlare i glesbyggd borde dock undantas, skriver signaturen "Vilsen miljövän".

Den första punkten ansåg sommarpratarna var förnekelsen, bilpendlare i glesbyggd borde dock undantas, skriver signaturen "Vilsen miljövän".

Foto: Berit Roald/TT

Insändare2022-07-13 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan kunde vi lyssna till en sommarpratare i P1´s sommar som ägnade en stor del av tiden åt miljön vilket är ett populärt ämne i dag. Mannen i fråga berättade lite vid sidan av om alla resor han gjort och gör i världen, flygresor naturligtvis. Föredrag i USA, i Australien och så vidare, i datatider skulle det väl kunna klaras av via länk. Nåja många flyger ju, det är ju tillåtet men om man önskar försvara miljön så brett bör han föregå med gott exempel.

Den första punkten ansåg han var förnekelsen, bilpendlare i glesbyggd borde dock undantas. Men vi övriga borde avstå, göra uppoffringar, välja bort, pruta på vår privat konsumtion, skydda oss och våra barn, göra det rätta. Förluster har vinster när vi gör det rätta och allt detta bidrar till en gemensam trygghet och kärlek ansåg sommarprataren. 

Sverige ansåg han har en orättvis kraftindustri, den ligger samlad i norrland men borde fördelas över landet, i dag sjunker fastighetspriserna och miljön påverkas negativt där uppe. 

Samma dag kan vi lyssna till Miljöpartiet och att de föreslår hundra miljarder till miljön för utbyggnad av vind, sol och vätgas men hur hjälper det svältande i u-länder? Vi lyssnar på miljöförespråkarna och väntar på deras recept, vad ska vi avstå från? Många vackra ord, hängivna små tårar, rädsla för stigande temperaturer är väl det värsta och dess konsekvenser som torka, missväxt och översvämningar, andra följder är hunger och överbefolkning. Vilka uppoffringar ska vi göra i Sverige och den övriga världen, vad ska vi avstå från, välja och pruta bort. Ord om kärlek och vacker musik hjälper inte långt.