Spara bensin – cykla i stället

Det finns många fördelar att cykla istället för att ta bilen. Prova gärna, skriver signaturen "Med cykelhälsning".

Det finns många fördelar att cykla istället för att ta bilen. Prova gärna, skriver signaturen "Med cykelhälsning".

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2022-03-12 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som alla vet har priset på bensin och diesel rusat i höjden under den senaste tiden. Anledningen till detta är flera. Dels det rekordhöga råoljepriset men också den höga biodieselinblandningen som vår regering bestämt. Priset lär vara högre än EU bestämt. Vi har nu de dyraste bensin- och dieselpriserna i hela Europa.

De som drabbas värst är bland annat jordbruk och åkerinäringen, men givetvis många fler branscher. Svenska åkare måste tanka den dyra dieseln medan utländska åkare tankar mycket billigare diesel innan dom åker in i Sverige och vilken kanske också mer miljöfarlig. Vad som är klart är att dessa föroreningar får vi på ”köpet".

Man kan dock konstatera att ”vanligt folk” inte bryr sig om de höga priserna. Dom kör lika mycket som tidigare. Det spelar knappas någon roll vilken tid på dygnet det är. Just nu är det ännu värre sedan Vasavägen i Eskilstuna stängts av. Kaos kan man säga.

Enligt statistik är de flesta transporterna som folk gör, till och från jobbet och till affären, fem kilometer eller kortare. Alla fullt friska människor borde kunna cykla denna sträcka. Prova gärna.

Det finns bara fördelar med cykel – man får helt gratis vardagsmotion (jätteviktigt), det är miljövänligt att cykla, man får frisk luft och kan höra vårfåglarnas sång – bara några exempel på fördelar. På vissa cykelbanor har kommunen skrivit ”tack för att du cyklar”. Jag brukar svara: ”Varsågod det var så lite så."

Hoppas vi ses på cykelbanorna i vår, sommar och kanske hela året. Det går alldeles utmärkt med rätt cykel och utrustning.