Sport Àr viktigt för ungdomar

Det Àr viktigt för barn och ungdomar att röra sig, tycker signaturen En sportÀlskare i Sörmland.

Det Àr viktigt för barn och ungdomar att röra sig, tycker signaturen En sportÀlskare i Sörmland.

Foto: TT

InsÀndare2023-10-26 08:01
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Àr viktigt med rörelse i vardagen och det Àr extra viktigt för ungdomar som vÀxer, sÄ jag utmanar om att ungdomar ska börja eller testa en. Det behövs för bÄde hÀlsan och hjÀrnan.

För det första sÄ Àr sport en rolig aktivitet som bÄde hjÀlper ungdomars fysiska hÀlsa och Àven den psykiska, man blir ocksÄ gladare och det finns massor med olika sporter som passar alla, i Sverige finns det massor med klubbar som alla fÄr vara med i och delta.

För det andra Àr sport en viktig aktivitet som alla behöver i sin vardag, speciellt ungdomar, det Àr sÄ mÄnga bra saker som kroppen utsÀtts för i trÀning, man blir bÄde starkare men man blir Àven pÄ bÀttre humör och det Àr nÀstan alltid nÄgon sport som du kommer tycka rolig.

För det tredje Àr att vara med i en klubb ett bra sÀtt att lÀra kÀnna nya vÀnner och bilda nya relationer. I klubben har man roligt och Àr trevliga mot varandra, tÀvlar och trÀnar tillsammans, det Àr nÄgot man inte sÄ ofta ser i nÄgot annat.

För det fjĂ€rde sĂ„ Ă€r trĂ€ning ett bra sĂ€tt att förebygga sjukdomar som hjĂ€rtinfarkt, kĂ€rlsjukdomar och stroke som alla Ă€r livsfarliga sjukdomar som du kan undvika genom trĂ€ning. 

Dessutom kan vara sÄ att till exempel skydd, fotbollsskor och hjÀlmar Àr dyrt men man mÄste inte köpa det nyaste och man kan Àven hitta begagnat pÄ Blocket eller Facebook sÄklart. De dyrare sakerna Àr bÀttre men det kan vara bra att testa med nÄgot lite billigare och se om det var nÄgot du tyckte var kul.

SÄ det jag vill sÀga Àr att sporten Àr en viktig del i ungdomars uppvÀxt och alla borde ha minst en som du tycker om.