Stäng inte restaurangerna på äldreboenden

Servicenämnden i kommunen hade den 8/12 fattat beslut om att avveckla de fem öppna restaurangerna vid äldreboendena., skriver insändarskribenten.

Servicenämnden i kommunen hade den 8/12 fattat beslut om att avveckla de fem öppna restaurangerna vid äldreboendena., skriver insändarskribenten.

Foto: Blanka Karlsson

Insändare2022-12-22 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måndagen den 19:e december när jag kom till Måsta Äng och skulle äta lunch var det upprorsstämning bland matgästerna.

Servicenämnden i kommunen hade den 8/12 fattat beslut om att avveckla de fem öppna restaurangerna vid äldreboendena. De anger som skäl att gästunderlaget inte finns för att bedriva verksamheten vidare. 

Jag och min fru började äta på Navigatören för mer c:a 20 år sedan för de passade in i våra promenader från Skiftinge. Till Navigatören förbi Årbyskolan sedan lunch och hemvägen gick genom Årbyskogen, Sahl och hem. Vi kollade matsedlarna så ibland blev det Nålmakaren eller Strigeln för vi gillade god husmanskost och de hade för dagen mat som passade oss.

När Navigatören lade ner sade husmor åt oss, ”Ni kommer väl med oss till Måsta Äng” vilket vi gjorde. 

Måsta Äng blev vår huvudrestaurang men vi svek de gånger då någon av de andra restaurangerna serverade något som föll oss mer i smaken. När min fru avled gjorde jag upp med kökschefen på Måsta Äng om en kvitteringslista där jag betalade för tio gånger i taget. Allt har fungerat perfekt.

Kommunen har under flera års tid arbetat för att gästunderlaget ska minska.

För ett antal år sedan fick något ljushuvud i kommunen ”hjärnsläpp”. Från att tidigare haft en rätt som gällde för alla restauranger var 2:a rätten upp till kökschefen att besluta om, valfrihet för oss middagsgäster, jättebra. Nyordningen innebar” kommunistisk” stuk, alla skulle ha samma matsedel.

Var det leverstuvning som nr 1 och blodpudding som nr 2 på alla ställen och man inte gillade det hade man inget att välja på, vilket resulterade i mindre matgäster.

Jag undrar hur många lunchrestauranger det skulle finnas i Eskilstuna om alla tvingades ha samma meny? 

Politikernas prat om äldreomsorg och att de äldre har byggt upp samhället innefattar tydligen bara de som bor på äldreboenden eller har hemtjänst.

Det verkar inte innefatta oss äldre som hankar oss fram och tycker det är trevligt att kunna äta vällagad mat och göra det tillsammans med andra. En del äldre har också svårt med att laga mat och klarar sig definitivt inte själv.

Lönsamheten har jag naturligtvis svårt att diskutera. Måsta Äng har 88 platser samt personal vilket gör att jag har svårt att tro att 10–15 matgäster till skulle innebär en oöverstiglig kostnad.

Återgå till tidigare matsedelprincip att rätt 2 är valfri för varje restaurang och det totala kundunderlaget kommer att öka.