Statistiken för covid-19 inte jämförbar

Jag ifrågasätter inte den officiella statistiken men säger att denna inte är jämförbar med andra länder. Skriver B Carlsson.

Jag ifrågasätter inte den officiella statistiken men säger att denna inte är jämförbar med andra länder. Skriver B Carlsson.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Insändare2021-03-25 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genmäle till en S G Daun den 20/3.
Hej igen S G Daun,
Utan att göra denna tråd till en följetong så handlade min insändare om att det inte går att jämföra siffrorna på antalet döda av eller med covid-19. Jag ifrågasätter inte den officiella statistiken men säger att denna inte är jämförbar med andra länder beroende på att i Sverige räknas antalet döda med corona medan andra länder har andra räknesätt. I vissa länder räknades inte dom som avlidit utanför vården medan ett dödsfall i en trafikolycka, i Sverige, kan komma att räknas som avliden med corona om denna smitta konstaterats.

Du litar blint på den officiella statistiken och vägrar tro på Region Stockholm och Region Östergötlands djupare analys av dödsfallen och antyder att denna undersökning gjorts av någon amatör vars kunskaper är begränsade. Är nog värt en bättre formulering.

Du skriver att din insändare inte innehåller några ansiktsräddande passusar för rikets handläggare av pandemin och därmed inte för regeringen heller. Jag försöker inte hitta några ansiktsräddande passusar men försöker inte heller politisera frågan utan konstaterar att beslut och rekommendationer skett på grundval av vad beslutsfattarna känt till om pandemin i beslutsögonblicket. 

Jag är fullständigt ointresserad av att försöka hitta någon att skuldbelägga utan försöker bara klargöra att det är lättare att i efter hand avgöra vad som blev rätt eller fel.