Störande bakgrundsljud i teveserier

På senare tid har ett par musiker funnit ett nytt levebröd, att störa, irritera och förarga tittare som ser ett teveprogram, skriver  insändarskribenten.

På senare tid har ett par musiker funnit ett nytt levebröd, att störa, irritera och förarga tittare som ser ett teveprogram, skriver insändarskribenten.

Foto: Bertil Ericson/TT

Insändare2022-10-12 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På senare tid har ett par musiker funnit ett nytt levebröd, att störa, irritera och förarga tittare som ser ett teveprogram, en dokumentär eller serie. Under tiden som vi följer programmet, lyssnar till rösterna tvingas man numera att lyssna till ett obehagligt pianoklinkande, ett entonigt irriterande brus. Tittaren störs av oljudet och har svårt att koncentrera sig på att ta del av programmet.

Vem har skapat detta onödiga elände att trycka på tangenter eller åstadkomma ett brus och varför? Har den nya tiden fått oss att känna oss otrygga med att enbart se och lyssna? Måste vi alltid omges av någon form av ljud som till och med bryter sönder ett samtal eller ett skeende i tevens program som vid sidan av ljudet från ett tåg eller ett samtal förstöra det med ett pianoklinkande. 

Jag blir irriterad, vansinnig av detta störande oljud. Ibland tvingas jag stänga av teven eller dra ner ljudet om det finns en text. Senast såg jag ett program om Agatha Christie. Programmet hade inslag av piano och andra ljudeffekter som saboterade tittandet. Till och med under bombardemang från kanoner och en tågresa störde pianoklinkandet. Snälla teveledning, avbryt experimentet genast och låt musikerna återvända till sin bransch.