Strängnäs kommun driver fritt – ingen styr

Strängnäs kommunhus.

Strängnäs kommunhus.

Foto: Anna Hübsch

Insändare2024-09-10 20:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Jan Rudengrens (L) nyligen publicerade debattartikel "Ytterligare en spik i Strängnäs demokratikista?".

Jan Rudengren bör först ställa en fråga om oppositionen i Strängnäs kommun fungerar. Jag påstår att oppositionen inte utför sitt jobb att granska kommunstyrelsen och komma fram med andra lösningar eller få igång en debatt om olika lösningar.

Majoriteten (Moderaterna och Socialdemokraterna) låter sig styras av tjänstemännen. Bekvämt, och dessutom kan man dölja sin egen okunnighet eller inkompetens. Man tillsätter en konsult, ett förfarande kommunen ofta tar till. Detta om något visar att majoriteten i kommunstyrelsen saknar en kompetent ledning!

I artikeln får jag intrycket att Strängnäs kommunstyrelse inte skiljer på beslutare och utförare. Det är kommunstyrelsen som beslutar och tjänstemännen utför vad nämnden beslutat. Vid kommunstyrelsens sammanträden i Strängnäs räcker det med att kommundirektören deltager och kan dessutom tjänstgöra som ständig sekreterare. Jan Rudengren visar i sin debattartikel tydligt på att oppositionen inte fungerar.

Vem bär ansvar för att det blivit som det blivit? Mitt svar är odelat kommunstyrelsens ordförande. Min teoretiska kunskap är bland annat boken "Organisationsläran – teori och praktik", av Hunter Mabon. Boken ingick i en universitetskurs. Praktiken är hämtad som ordinarie ledamot i en kommunstyrelse. (Kommunen är större än Strängnäs kommun.)

Jan Rudengrens debattartikel visar tydligt på en kommun som driver fritt utan någon som styr. Läs gärna några protokoll från kommunstyrelsens sammanträden.