Den senaste tiden har det pågått en debatt i tidningen i en fråga som till synes handlar om tillgängligheten till Långberget i Strängnäs centralort, men den handlar ännu mer om ägandet och rådigheten över Benningeområdet. Enligt kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) hör inte frågan om försäljning och tillgängligheten ihop (ST 24 april 2023).
De hör definitivt ihop anser vi.
Frågan om tillgängligheten är viktig men får inte bli en dimridå som döljer något mycket större och allvarligare: Svågerpolitik.
Moderaterna och Socialdemokraterna vill sälja ut våra gemensamma tillgångar. Denna gång är det ett område som enligt kommunalrådet Jacob Högfeldt är ett strategiskt viktigt markinnehav för kommunen – Benninge. Det ansåg kommunalrådet 2018, men nu verkar det vara annat ljud i skällan.
Den förestående försäljningen av Benningeskolans lokaler till Europaskolan sker med svepskäl som att förändringar av lokalerna är svåra med kommunala hyresvärdar och med kommunal byråkrati över sig. Sådant som den kommunala skolan brottas med. Sånt ska inte friskolor befatta sig med om moderater och lydiga socialdemokrater får bestämma.
Om majoriteten ändå gav den kommunala skolan samma möjligheter. Då skulle man på allvar tro på att majoriteten värnade om konkurrens på lika villkor. Men det gör man inte. Varför? Svågerpolitik.
Vidare hävdar man att omvärldsläget kräver, med vaga antydningar om ökat våld bland ungdomar, att trygghetsåtgärder bör vidtas i området. Denna alarmism, som är politiskt betingad har endast ett syfte. Att skrämma människor till passivitet, och att så få som möjligt ska vistas på Långberget, trots att det motverkar det man säger sig uppnå – ökad trygghet.
Majoriteten vill ge Europaskolan möjligheter att styra och ställa i Benninge utan kommunal insyn och på sikt även ta över området, trots att det området är en allmän tillgång. Ett första steg är att begränsa tillgången till området.
Europaskolan är en viktig aktör i Strängnäs, men den är också en maktfaktor. Genom försäljningen av skolfastigheten i Benninge och på sikt även tomten, stärks skolkoncernens inflytande över såväl skolmarknad som stadsplanering, och överför på sikt kommunala tillgångar till privata aktörer.
Tidigare har Stureskolan och Djäknehallen, centralt belägna fastigheter överlåtits till Europaskolan för en billig peng. Snart får Europaskolan ännu en gåva av släkt och vänner i politiken: Benningeskolan.
Att så sker är förfärligt och otidsenligt, men dessvärre inte förvånande. Moderaterna har agerat så i Strängnäs under en rad år. Att däremot Socialdemokraterna tillåter att så sker ser vi som både oväntat och överraskande. Är det partiets politik att mycket ska ha mer? Vill Socialdemokraterna verkligen ge kontrollen över viktig dyrbar mark till privata intressen? Vad säger oppositionspartierna?
Om anständighet och hederlighet fortfarande är en värdegrund i Strängnäs bör de krafter som har möjlighet att stoppa ett överlåtande av Benningeskolan till Europaskolan agera genast.