Svar till insändaren om överpris

Dan Jisei på Sevab i Strängnäs svara en insändarskribent som undrar om priset för ledningskostnaden.

Dan Jisei på Sevab i Strängnäs svara en insändarskribent som undrar om priset för ledningskostnaden.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2022-04-12 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Din totala elkostnad består av tre delar:
1. En elhandelskostnad för din elanvändning som utgör cirka 25% av din totala elkostnad.
2. En elnätskostnad för överföring av elen hem till dig via elnätet. Den här delen utgör cirka 25% av din totala elkostnad.
3. Skatter och avgifter (energiskatt, moms och avgifter till myndigheter) utgör ungefär 50 % av din totala elkostnad.

Elnätsavgiften består av två delar: ett fast och ett rörligt pris. Det fasta priset avser att täcka kostnader för tillgång till lokalnät, regionnät och stamnät. Det rörliga priset, överföringsavgiften, avser kostnader för hur mycket el som belastar nätet och styrs därför av hur mycket el du använder.

Myndigheten Energimarknadsinspektionen utövar tillsyn över elnätsföretag. De har i sin senaste utredning kommit fram till att den fasta delen av avgiften, enligt regelverkens principer, borde vara mycket större än den rörliga, upp till 95 %. Innebörden av denna slutsats kommer vi att överväga noga. Idag har genomsnittskunden med säkringsabonnemang hos Sevabs nät 55 % fasta avgifter och 45 % rörliga. Denna fördelning ser förstås lite olika ut bland individer beroende på hur mycket el man använder.

2018 flyttades ansvaret för att begära in energiskatt på el från elhandelsföretagen till elnätsföretagen. En omfördelning som gjorde att elnätsavgiften då blev högre, eftersom den numera innehåller energiskatt.

Elkostnader är komplext och vi förstår att det kan upplevas som svårt att förstå hur allt förhåller sig. Vi arbetar ständigt för att bli bättre på att försöka redovisa detta.