I Sverige har vi en lång tradition av att erbjuda skattefinansierad skolmat till alla våra elever, en service som många andra länder bara kan drömma om. Trots detta har vi nu hamnat i en situation där en del anser att det inte räcker – att den mat som erbjuds i skolan ska skräddarsys efter enskilda individers specifika önskemål och religiösa övertygelser. Detta är både orimligt och osunt för samhället i stort.
Nyheten om att elever i Uddevalla anmält kommunen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att de inte får ett extra köttalternativ när det serveras fläsk, utan hänvisas till vegetariska alternativ, är ett tydligt exempel på en utveckling som måste stävjas.
Att skolor ska servera dyrt nötkött på daglig basis för att tillfredsställa alla religiösa och kulturella preferenser är varken praktiskt hållbart eller rättvist. Om vi ska hålla fast vid principen om likabehandling, måste vi se till att ingen grupp får särskilda fördelar som inte erbjuds alla. I det här fallet erbjuds ett vegetariskt alternativ till alla elever som inte kan eller vill ta del av den ordinarie skolmaten – lika för alla.
Det är varken Uddevallas eller Eskilstunas uppdrag att vara en cateringfirma som tillfredsställer alla individuella kostpreferenser. Ett vegetariskt alternativ vid sidan av kött är inte bara rimligt – det är också i linje med de hållbarhetsmål som många kommuner strävar efter att uppnå. Att erbjuda skolmat som både är näringsriktig och hållbar borde ses som en fördel, inte en grund för anmälningar. Att kommuner nu riskerar ställas inför en anmälan för att göra just detta är absurt.
Det är viktigt att vi värnar om vårt svenska system med skattefinansierad skolmat. Att elever får en hälsosam och god måltid är ett privilegium vi bör värna om, inte missbruka genom att ställa krav som går bortom rimliga gränser. Anmälningar av detta slag bör därför avskrivas – vegetariska alternativ är varken diskriminerande eller orättvisa.