Sverige är corona-sämst i Norden

Att låta ungdomarna fortsätta att pimpla öl på krogarna runt om i vårt land och sedan föra smittan vidare till våra gamla är oansvarigt. Skriver Stig G Daun.

Att låta ungdomarna fortsätta att pimpla öl på krogarna runt om i vårt land och sedan föra smittan vidare till våra gamla är oansvarigt. Skriver Stig G Daun.

Foto: Kristopher Radder

Insändare2021-01-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har i dag undersökt status över Covid-19 i elva europeiska länder och funnit en obehaglig tendens för Sverige vad gäller prognosen för den närmaste framtiden. I förhållande till folkmängd så ligger vi ”bara” på 6:e plats vad gäller döda i Covid-19. Med Belgien etta, Italien tvåa och Storbritannien trea. Men jämför man med våra nordiska grannländer, så ligger vi överlägset i topp! Men eftersom vi den 14 januari 2021 hade flest döda i förhållande till vår folkmängd (351 personer) och att vi alltid följt de värst drabbade länderna i deras spår, som nu i ”andra vågen”, så vore det befogat att tillgripa betydligt mer radikala medel för att begränsa smittspridningen. Flera länder har infört utegångsförbud mellan klockan 18 och 06, till exempel.

Att låta ungdomarna fortsätta att pimpla öl på krogarna runt om i vårt land och sedan föra smittan vidare till våra gamla är oansvarigt. Stor smittspridning hinns med fram till klockan 20, då man infört förbud att servera alkohol. I Norge, exempelvis, hade man totalt förbud att servera alkohol. Deras dödsantal den 14/1 var två personer och i Danmark noll och vi 351!

Är det ingen i våra myndigheter som funderat över anledningen till att våra grannländer haft så dramatiskt många färre döda i denna åkomma än vi? Vi är i dag uppe i en promille av vår befolkning (Norges siffra är 0,1), som avlidit i Covid-19 och siffran kommer oundvikligen att stiga. Hur mycket beror till stor del på hur vår befolkning kommer att bete sig och vilka begränsningar som myndigheterna bestämmer.

I de fem länder som totalt haft fler döda i Coronan än vi (Belgien, Italien, Storbritannien, Spanien och Frankrike), så hade alla påtagligt färre antal döda den 14/1 än Sverige. Men de har också tillgripit helt andra medel än vi.

En gammal sanning är ju att det mesta av framgång i behandlingen av sjukdom ligger i förebyggande åtgärder. Det borde våra makthavare tänka på!