Sverige behöver mer elektricitet

Insändare 16 november 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om det just i kväll, blåsigt och ljumt, finns el så det räcker så är det uppenbart att Sverige behöver mer elektricitet. Just nu är det bara ett kärnkraftverk som fungerar.

Våra politiker har en helt egen syn på hur denna behövliga och åtråvärda el ska produceras och bland de blåbruna är man helt inställd på att den enda säkra och billiga el som landet behöver ska produceras med kärnkraft. Detta trots att just nu står flera kärnkraftverk i Sverige stilla på grund av fel i olika delsystem.

Trots detta och trots att elbristen är överhängande så vidhåller de blåbruna att det enda saliggörande är kärnkraft. Att hänvisa till kärnkraft som tidigast kan produceras om 10-15 år är lika meningsfullt som om en läkare skulle ordinera värkmedicin att tas en halvtimma innan värken sätter in.

Sveriges elbrist och kommande elbehov skulle kunna avhjälpas med land- eller havsbaserad vindkraft som på överskådlig tid skulle kunna byggas och snabbt nog producera el.

Här har dock, oftast blåbruna politiker, sagt nej eftersom vindkraftverken är högljudda och estetiskt mindre tilltalande. Här tycks dessutom politikerna ha medborgarna på sin sida. Medborgarnas motstånd är dock inte helhjärtat för de vill gärna ha el och också vindkraft. Men inte här, de vill ha den på annan plats så den inte stör deras tillvaro.

Denna inställning tycks ha anammats av politikerna som ser dessa protester som stöd för kärnkraft. Dessa politiker kommer nog att få ett jobbigt uppvaknande när de upptäcker att motståndet mot kärnkraft förmodligen är lika stort idag som det var för cirka 40 år sedan då en folkomröstning visade att Sveriges befolkning var eniga när de röstade nej till kärnkraften. Det enda som då skilde dem åt var hur fort kärnkraften skulle avvecklas, idag eller i morgon eller i övermorgon.

Om rikspolitikerna tar lika stor hänsyn till medborgarna som kommunalpolitikerna gör idag så blir det förmodligen inga kärnkraft heller och då har vi slösat bort ytterligare 15-20 år på att göra just ingenting. Eller har rikspolitikerna redan beslutat att medborgarna inte ska få säga sin mening inför nya kärnkraftsetableringar. Och hur går det med danskarna som gick man ur huse för att försöka påverka Barsebäcks livslängd. Ska också dom köras över och påtvingas kärnkraftverk mindre än 20 kilometer från Köpenhamns centrum.
Jag anar och jag hoppas att kärnkraftsförespråkarna får det besvärligt framöver eftersom det finns fungerande alternativ. Däremot finns inte ett enda fungerande kärnkraftverk av den typ som just nu planeras för framtiden.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa