Sverige har tappat styrfart i klimatarbetet

Regeringens klimatpolitik är ett stort svek mot svenskar som bor nära vatten och riskerar att drabbas av bland annat översvämningar, menar insändarskribenten.

Regeringens klimatpolitik är ett stort svek mot svenskar som bor nära vatten och riskerar att drabbas av bland annat översvämningar, menar insändarskribenten.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2023-04-12 07:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har tappat styrfarten, meddelar regeringens Klimatpolitiska råd efter sin nya granskning. För första gången på två decennier fattas politiska beslut som leder till ökade utsläpp. Klimatmålen för 2030 kommer inte nås. 

De ökade utsläppen beror på sänkt reduktionsplikt, sänkt skatt på drivmedel, slopad bonus på miljöbilar, minskat järnvägsunderhåll, slopad reform av reseavdraget och höjda av avdragsbelopp för personbilar.

Klimatet är en tidsinställd bomb, sa FN:s generalsekreterare vid lanseringen av FN:s nya stora klimatrapport, sammanställd av forskare från hela världen. Vi har sju år på oss att halvera utsläppen för att klara 1,5-gradersmålet. 

Om temperaturökningen passerar 1,5 grader riskerar hela ekosystem att gå oåterkalleligt förlorade. Korallrev, våtmarker och regnskogar är i farozonen. De stora glaciärerna smälter allt fortare. Och redan i dag slås miljontals människors liv sönder på grund av översvämningar, torka och stormar.

Regeringens klimatpolitik är ett stort svek från M, KD och L som 2017 var med och antog den svenska klimatlagen. I Sverige är det inte främst topparna bland Tidöpartierna som kommer att drabbas. Det är kommuninvånare som bor nära kusten, älvar eller sjösystem som drabbas av översvämningar och skred, de som får sina hus och marker förstörda av bränder, mor- och farföräldrar som dör för tidigt av värmeböljor.

När rikspolitiken sviker är det hög tid för kommun- och regionpolitiker och partimedlemmar att agera för sina väljares, barns och barnbarns bästa. Klimatet är inte en höger- eller vänsterfråga, det är en fråga om att bevara stabilitet på vår jord. Ta debatten inom ditt parti.