Ta ansvar och börja agera för en bättre äldreomsorg nu!

Som senior ska man vara trygg med att få den vård och omsorg man behöver oavsett var man bor. Skriver Britt-Marie RönnbäckOrdförande, SPF Seniorerna Nyköping med flera.

Som senior ska man vara trygg med att få den vård och omsorg man behöver oavsett var man bor. Skriver Britt-Marie RönnbäckOrdförande, SPF Seniorerna Nyköping med flera.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2020-12-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På gott och ont är äldreomsorgen i blickfånget. Pandemin har synliggjort problem, som vi och andra har påtalat under lång tid, här i regionen och i våra kommuner. Både Ivo och coronakommissionen har nu pekat på en rad allvarliga brister. 

I sin granskning riktade Ivo kritik mot vården och behandlingen av äldre på särskilda boenden i samtliga 21 regioner, inklusive Sörmland. Bristerna har sin grund i otillräcklig kompetens hos personalen, bland annat geriatrisk kompetens och kunskap om hygien mm, samt frånvarande medicinsk ledning. Bemanningsproblem och otrygga anställningar bidrar också. Ansvaret för att det har blivit så här, ligger hos politiker och tjänstemän inom kommunen/regionen. Som anställd inom äldreomsorgen har man haft liten möjlighet att agera. Skyddsutrustning och klara rutiner har saknats. 

Det finns dock positiva exempel som kommuner kan ta lärdom av. I några kommuner har man genom handlingskraftig medicinsk-socialt kunnig ledning kunnat hejda smittspridningen.

Orsaken till nuvarande brister ligger långt tillbaka i tiden. Resurstilldelningen till både kommuner och regioner har successivt reducerats vilket inneburit kraftiga krav på besparingar. Trots att äldreomsorgen skulle prioriteras har detta inte skett. Äldreomsorgen handlar om människor – inte industriell produktion vilket vissa tycks ha trott när man utformat principerna för ledning och styrning. Därför är alla diskussioner om att skylla på varandra ovärdiga. Åtgärder måste till med det snaraste för att rätta till den allvarliga situation som nu finns. 

Kommuner och regioner kan agera redan nu, genom

en bättre samverkan, så att vården helt utgår från den enskilda personens behov.

en organisation och ledningsprinciper, där varje enhet måste ha tillgång till tillräckligt antal sjuksköterskor och läkartimmar.

att äldre har rätt till medicinsk omvårdnad med god kvalité. 

att utöka antalet allmänläkare och geriatriker i primärvården. 

att minska antalet personer en vårdtagare med hemtjänst möter. Att år efter år få möta mellan 15-20 personer under en 14-dagars period är inte försvarbart!

Staten har i budgeten för 2021 tillfört 192 miljoner kronor till Sörmlands region och kommuner. Vilka förändringar kommer att genomföras under 2021 och på vilket sätt kommer förändringarna att påverka äldreomsorgen i Sörmland och då i synnerhet för vårdtagarna?  Såväl vi seniorer som allmänheten är angelägna om att alla kommuner och regionen redovisar detta. 

Som senior ska man vara trygg med att få den vård och omsorg man behöver oavsett var man bor.