Ta av offerkoftan Jimmy!

Insändare 20 oktober 2022 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Jimmy Janssons insändare den 11:e oktober.

Eufemismer och offerkofta Jimmy!
Ordet utförsäljning är helt riktigt synonymt med rea och innebär försäljning till nedsatt pris eller bara omvandling av tillgång till reda pengar, men att ta denna bokstavstolkning till intäkt för att bli vantolkad eller medvetet missförstådd är en hycklande offerkofta. Det är synd för debatten.

Du beskriver vidare i ditt svar att staden har stora behov av just reda pengar och så långt är din beskrivning säkert helt sann. Vi får därmed en grundpremiss för att avyttra 49 procent av kommunens mest lönsamma verksamhet. Man ser sig behöva realisera tillgångar för att kortsiktigt rädda andra delar av kommunens ekonomi. Kommunen får en klumpsumma och förlorar en betydande inkomst. Mycket tydligt, ingen vantolkning!

Om antagandet däremot som du påstår är strikt affärsmässig måste även denna premiss förklaras. Det kan tolkas, utan ont uppsåt, som att du underkänner den befintliga ledningen för EEM:s prestationer. Den enda möjliga slutsatsen blir att den politiska ledningen som representerar ägaren ser bolagets framtid som utsiktslös om inte en pensionsförvaltare med ”kompetens” släpps in till 49 procent.

Det skall till och med leda till en utveckling som kompenserar inkomstbortfallet vilket väl är att mena att det ligger en mycket stor potential i verksamheten som blockeras av EEM:s nuvarande lednings brister. Det kan naturligtvis vara så att du avser någon annan diffus materia än kompetens som skall tillkomma men vad det är har inte en enkel borgare som jag lyckats klura ut.

Oavsett hur man väljer att vikta ovanstående är det mycket som talar för att båda dessa premisser har negativ påverkan på det pris som 49 procent betingar. Således är det också svårt att inte tala om en utförsäljning.

Som du själv skulle sagt, ”det duger inte”, det krävs bättre retorik och argumentation. Det går faktiskt inte att ”se skillnaden” mer än som möjligen en halv fadäs som en del andra kommuner har gjort fullt ut.

SKR skriver i rapporten ’Äga eller hyra verksamhetslokaler’ om behovet att veta om motiven är strikt ekonomiska eller om de är ideologiska vid utförsäljning av fastigheter. Frågan är även i detta fall viktig nu när partiet lokalt seglat långt in i den lila dimman. Vart är vi på väg?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa