Ta bort beredskapslager – olyckligt beslut

På 1980-talet hade Sverige en hygglig beredskap för försörjningsviktiga varor, insatsvaror och råvaror men på 90- talet avvecklades i princip allt, skriver Walter Sköldefors, Strängnäs.
Bilden: Ett basförråd för mat i det egna hemmet.

På 1980-talet hade Sverige en hygglig beredskap för försörjningsviktiga varor, insatsvaror och råvaror men på 90- talet avvecklades i princip allt, skriver Walter Sköldefors, Strängnäs. Bilden: Ett basförråd för mat i det egna hemmet.

Foto: Emma-Sofia Olsson /SvD/TT

Insändare2022-03-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har inga beredskapslager längre. Däremot har vi en fortsatt otrygghet. Jag var med på 70- och 80- talen och byggde upp en hygglig beredskap för försörjningsviktiga varor, insatsvaror och råvaror. Vi hade egna lager runt om i landet. Men framför allt tecknade vi avtal med strategiska företag om kontrollerbara överlager som de själva skötte och fick viss ersättning för. De kom därför att engageras i beredskapen, med personal och administration. Men på 90- talet avvecklades i princip allt. Tillgångar för många miljarder rann ut i sanden. Ett olyckligt beslut. 

Men sent ska syndaren vakna ! Världen ser inte alltid ut som man önskar. Tyvärr. Nu börjar politikerna sakna 80- talets försörjningstrygghet. Dags att damma av tidigare strategier, bita i det sura äpplet och bygga upp ett nytt förtroende.