Med anledning av nedläggningshotet mot Kyrkskolan i Mellösa vill jag dela mina tankar om det. För några år sen var beskedet att skolan skulle bli kvar, renoveras eller byggas nytt var då frågan. Och så kommer nu detta "ekonomiskt ohållbart att ha skolan kvar" Kortsiktigt tänkt anser jag.
Ett litet samhälle utan skola, vad är det för framtid? Vem vill bo här då? Pensionärer som dör ut så småningom? Kallas det en levande landsbygd? Små skolor har väl alltid ansetts vara bra för elever, lärare, föräldrar. Ett av mina barnbarn sa efter flytt till annan skola i högstadiet "Kyrkskolan är bäst alla känner alla och bryr sej om varann" Det handlar om så mycket mer som görs med barnen i samarbete med kyrkans personal. Pyttekör, barnkör, pyssel och annat. Har man det i större skolor?
Och fritids i skolan efter skoltiden. Nej, kommunledningsförvaltningen, försök tänka långsiktigt och satsa på landsbygden, med en skola att stoltsera med och barnfamiljer som gärna flyttar ut på landet då, när många kan sköta mycket av sitt jobb hemifrån. Då får vi en levande landsbygd i stället för den nedmontering som nu pågår. Låt barnen få gå sina första skolår i en liten trygg skola. Tids nog får de uppleva det allt hårdare skolklimat som numera råder.