Tar Vårdföretagarna ansvar för sin personal?

Till Vårdföretagarna: Ta ansvar i lokala förhandlingar med Kommunal. Skriver Catarina Eriksson, avdelningsordförande Kommunal Öst.

Till Vårdföretagarna: Ta ansvar i lokala förhandlingar med Kommunal. Skriver Catarina Eriksson, avdelningsordförande Kommunal Öst.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-01-22 05:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på repliken "Kommunals hot om strejk – oansvarigt" publicerad 15/01.

Ansvarsfrågan har varit rykande i het i samband med att Kommunal varslade om konflikt med Vårdföretagarna. Arbetsgivaren har kallat Kommunal oansvariga och menat att vi inte tar hänsyn till den rådande pandemin. Nu när det centrala avtalet är klart, utan stridsåtgärder, återaktualiseras ansvarsfrågan. Nu är frågan: hur tar Vårdföretagarna ansvar för sin personal under den pågående pandemin?

Välfärdens medarbetare har tagit ett rejält ansvar under den pågående pandemin. Ett ansvar SKR valde att premiera, efter förhandlingar med Kommunal. Resultatet var ett engångsbelopp om 5 500 kronor. Det är dock ett ansvar Vårdföretagarna inte visat intresse av att belöna i de centrala förhandlingarna. I stället kan vi konstatera att företagens vinster genererar bonusar till ledande personer. Är det att agera ansvarsfullt?

Kommunal står inte i vägen för arbetsgivare som vill premiera sina medarbetare. Därför uppmanar vi er att ta ert ansvar i de lokala förhandlingarna med oss. Ta chansen att bevisa att ni inte är arbetsgivare som vill konkurrera med dumpade löner och villkor. Ta chansen att agera ansvarsfullt genom att satsa på er personal.