Tips till kommunanställda i Strängnäs

Insändare 4 januari 2023 07:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill inleda med att önska medborgare i Strängnäs ett gott nytt år och visa på en möjlighet för kommunanställda. Året som väntar innebär bland annat löneförhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. I detta sammanhang brukar det talas om ”märket”, en lönenivå som blir ledstjärna för alla berörda förhandlande parter i Sverige. Ekonomi-ekot i P1 gissar 3 procent.

Vi har nu en idé och en uppmaning till kommunanställda i Strängnäs kommun att strunta i det nationella märket och utgå från det lokala ”märket” som Jakob och hans politiska kolleger i Strängnäs kommun har utgått ifrån. Av handlingar från kommunstyrelse och fullmäktige framgår det att Jakob och vissa utvalda har beviljat sig själva full kostnadstäckning för dyra el-räkningar, inflationen och höga bränslepriser. Ett eget ”märke” på 10 procent i löneökning!

Löneökningen innebär att utvalda politiker får en höjd månadslön med 7 150 kronor. För Jacob i kommunstyrelsen innebär det att han ökar sin lön från 71 500 kr till 78 650 kr/månad.

En kommunanställd undersköterska har i genomsnitt 27 142 kr/månad. 10 procent i löneökning ger hen en lön på 29 856 kr/månad!

Vår uppmaning till alla kommunanställda och era förhandlare är att ta del av hur politikerna har höjt sin egen lön och därmed klarar sig från ekonomiska bekymmer som ni måste hantera.

Det kostar på att vara i en förtroendebransch och vara förebild för andra. I synnerhet om mandatet utgår ifrån att ha blivit folkvald.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa