Törs man ha hemtjänst till anhörig?

Hur ska man veta om hemtjänstpersonalen är vaccinerade mot covid-19, undrar en orolig 70-plus.

Hur ska man veta om hemtjänstpersonalen är vaccinerade mot covid-19, undrar en orolig 70-plus.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-12-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det måste väl vara något fel på reglerna när en arbetsgivare får fråga om den anställde har vaccinerat sig mot covid-19 och den anställde inte behöver svara på frågan. Då är det upp till arbetsgivaren att ta ställning till om den anställde kan omplaceras. Jämför med en som kommer onykter till jobbet och arbetsgivaren frågar om vederbörande är full och denne inte behöver svara.

De vanliga tafatta regler som gäller i ”ankdammen” måste skärpas. Det räcker inte med rekommendationer hit och rekommendationer dit. Det måste till regler och förhållningsorder. 

Vanligt trams om att lagen inte tillåter vissa inskränkningar och att det är brott mot den personliga integriteten är bara politiskt trams för att inte förlora röster inför kommande val.  Pandemi är inget naturligt tillstånd i landet och borde jämföras med översvämning, skogsbrand, jordbävning, krig eller annat elände.

Hur ska man som anhörig ställa sig i frågan om den hemhjälp, som släktingen är berättigad till, utförs av rätt personal. Är personalen vaccinerad fullt ut och har dom rätt utrustning/utbildning för jobbet? Törs man som anhörig låta okända människor besöka och assistera släktingen? VEM bär ansvaret om släktingen blir smittad av covid?