Total förvirring beträffande belysning

Vägen mellan Eskilstuna och Sundbyholm, av Trafikverket kallad väg 953. Arkivbild.

Vägen mellan Eskilstuna och Sundbyholm, av Trafikverket kallad väg 953. Arkivbild.

Foto: David Gagnert

Insändare2023-11-30 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För mer än två månader sedan gjorde jag en felanmälan till Eskilstuna kommun och till ansvarig handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen som sköter just belysningsfrågorna på statliga vägar utanför stadskärnan. Det rör sig om sammamanlagt fem belysningsstolpar som har varit nedsläckta efter väg 953 mot Sundbyholm. Det rör sig om två in- och utfarter vid gamla Ostra handel samt nästa infart mot Ostra Knall och Klinten.

Efter cirka sex veckor kom ett svar att dessa belysningar inte var kommunens ansvar utan Trafikverkets. Häromdagen ringde jag Trafikverket och efter en timma i telefonkö upplystes jag om att för just dessa stolpar har kommunen driftansvaret. Visserligen är väg 953 en statlig väg och därmed ligger ansvaret för vägen gällande asfaltering och annat på Trafikverket. Däremot har kommunen totalansvar för belysningar på länsvägarna. Den enda vägbelysning som åvilar Trafikverket är den stora Årbyrondellen vid E20/Mälarvägen.

Den ansvariga handläggaren på kommunen visste att en elkabel blivit avgrävd. Hur han kunde veta detta eftersom han påstod att Trafikverket hade ansvar för belysningen just där förtäljer inte historien.

Dessa fem nedsläckta gatubelysningar kan tyckas vara en skitsak. Men den vägsamfällighetsförening som ansvarar för de enskilda vägarna på östra sidan av Mälarvägen omfattar 330 hushåll. Bland dessa hushåll finns ett 30-tal skolbarn som varje morgon och kväll kliver på och av skolbussen vid färd till och från sina skolor. De tvingas gå på bussarna i mörker både morgon och kväll när det är så här mörkt.

En reflektion man kan göra är att Eskilstuna kommun behöver få utbildning/kompetensutveckling tillsammans med Trafikverket för att klargöra ansvaret.

Nog måste väl ändå våra barns säkerhet i trafiken prioriteras för oss som bor på landsbygden.