Träden i Hälleforsnäs är till viss del döda

Jimmy Åkerfeldt, stiftsdirektor i Strängnäs stift, besvarar Naturskyddsföreningen i Flens insändare om skogen i Hälleforsnäs.

Jimmy Åkerfeldt, stiftsdirektor i Strängnäs stift, besvarar Naturskyddsföreningen i Flens insändare om skogen i Hälleforsnäs.

Foto: Magnus Aronson

Insändare2024-08-31 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på tidigare publicerade insändaren "Bevara kyrkans skog i Hälleforsnäs!".

Skogen är betydelsefull för de allra flesta av oss. Vi är känsliga för förändringar i skogar där vi rör oss och känner oss hemma. När en miljö som är viktig för oss är hotad är det som att vi tappar fotfäste.

Svenska kyrkan och Strängnäs stift bedriver genom Prästlönetillgångar ett skogsbruk som är tydligt reglerat. Avkastningen ska gå till kyrkans arbete. I strävan efter en god förvaltning inom kyrkan, oavsett om det är skog, fastigheter eller något annat, så måste både känslor och forskning få ha betydelse.

Det finns ekologiska, sociala och som jag antydde inledningsvis också andliga värden som ska vägas in. Det är en grannlaga uppgift att förvalta skog utifrån alla dessa hänsynstaganden.

När det gäller bland annat klimatpåverkan och biologisk mångfald befinner vi oss i ett lärande. En intern skogsutredning har initierats som kan komma att förtydliga uppdraget inom kyrkans skogsbruk. Resultatet av den här utredningen kommer att diskuteras under hösten.

En anmälan om avverkning av ett skogsområde intill Hälleforsnäs har väckt frågor. Skogen vid Hälleforsnäs består till vissa delar av träd som angripits av granbarkborren. Träden är döda och har blivit en risk för de som vistas i skogen, de kan också bidra till spridningen av granbarkborren om de står kvar. I samband med denna åtgärd kan också annan skog komma att avverkas.

Alla aktiva skogsbrukare måste ta hänsyn till föryngring och återplantering. En plan med olika åtgärder är det troliga, som tar hänsyn till just de förutsättningar som gäller i denna skog.