Tråkigt att förvaltningen inte har besökt skolan

Från hösten 2025 ska det inte längre finnas högstadium på Årbyskolan i Eskilstuna. Arkivbild.

Från hösten 2025 ska det inte längre finnas högstadium på Årbyskolan i Eskilstuna. Arkivbild.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2024-05-29 07:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag (läs: tisdag) fick vi reda på att högstadiet på Årbyskolan ska läggas ned till hösten 2025. Ett fantastiskt besked inför sommarlovet både för lärare och elever!

Anledningarna ska bland annat vara dåliga studieresultat och kommunens kostnader för lokaler. När det gäller studieresultat, så ja, vi ligger lågt men det talas aldrig om att Årbyskolan har många elever som står på våra klasslistor som fysiskt inte finns i undervisningen av olika anledningar. Till saken hör också att majoriteten av dessa elever inte kommer från oss. Men, de räknas naturligtvis in i statistiken.

Det talas heller aldrig om de elever som går ut med mycket bra studieresultat. Vi är en skola med fantastiska elever och fantastisk personal som verkligen brinner för skolutveckling och som framförallt brinner för att ge våra elever de bästa förutsättningarna att klara sig i livet.

Våra elever är sociala, nyfikna och tar alltid emot besökande med öppna armar. Det är tråkigt att förvaltningen inte tagit sig tid att besöka skolan för att känna in det vi kallar "Årbyandan". Många av våra elever har kanske inte samma stöd hemifrån som på andra skolor, varför vi lärare blir extra viktiga ur många perspektiv.

Som situationen ser ut nu har kommunen uppenbarligen stora kostnader för tomma lokaler. Hur ser egentligen den långsiktiga planeringen ut? Det kan ju inte komma som en nyhet att årskullarna förändras!

Är det sexparallelliga klasser i centrum som är lösningen? Hade vi verkligen behov av ytterligare en högstadieskola på Munktell? För det är ju den som måste fyllas, eller hur? Då lägger vi ner Årbys högstadie och skyller på dåliga resultat.