Trams att kungaparets vaccinationer har ett symbolvärde

I en demokrati bör kungaparet rätta in sig i ledet, vänta på sin tur och vända sig till vaccinationscentral när så erbjuds. Skriver Börje Skjoldhammer.

I en demokrati bör kungaparet rätta in sig i ledet, vänta på sin tur och vända sig till vaccinationscentral när så erbjuds. Skriver Börje Skjoldhammer.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-01-28 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående insändaren "Starkt symbolvärde att kungen vaccinerar sig" den 22/01.
I en demokrati bör kungaparet rätta in sig i ledet, vänta på sin tur och vända sig till vaccinationscentral när så erbjuds. På samma sätt som vi andra får göra. I vårt land ska ingens hälsa eller liv vara mer värt än någon annans. Denna dödliga pandemi som sveper över världen drabbar alla oavsett vem man är. I en demokrati skall alla behandlas likvärdigt oavsett titel eller vart man är född eller råkat hamna här i livet.

Vad gäller sjukvården och vaccination ska ingen ha en förtur om man inte har starka skäl till exempel vårdpersonal eller tillhör någon riskgrupp. Kungen eller drottningen tillhör definitivt inte någon riskgrupp eller jobbar inom vården.
Att då kungaparet går före vårdpersonal och riskgrupper och vaccineras på sitt gods skulle ha ett stort symbolvärde är rena tramset. Sverige borde istället visa att vi är en demokrati och att alla medborgare har ett lika människovärde. Det skulle ha ett stort symbolvärde. I en sann demokrati finns inga gräddfiler endast i diktaturer.