Trots olika åsikter måste vi respektera varandra

I Sverige gäller de kristna värderingarna, skriver Nils Ronquist.

I Sverige gäller de kristna värderingarna, skriver Nils Ronquist.

Foto: Christine Olsson (TT)

Insändare2024-08-20 11:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av nyligen publicerade insändaren "Gud skapade inte människan".

Religion och politik hör inte riktigt ihop, vilket Peter Hellsten tydliggör i sin insändare i Eskilstuna-Kuriren. Insändarskribenten tar Donald Trump som exempel, där religion blandas hejvilt ihop med politik för att röstmaximera. Ett vanligt mönster kan tyckas.

Många "religionskrig" har ofta andra syften, religionen är en täckmantel. Den ryska ortodoxa kyrkans högste ledare förordade kriget mot Ukraina, som då också tillhörde den ryska ortodoxa kyrkan. Nu som förr i tiden finns många krig som enligt makthavarna är "sanktionerade av Gud". Min Gud sanktionerar inga krig. Politiker gör det!

Peter Hellsten sätter bibelns skapelseberättelse mot Darwins evolutionsteori. Vilken är sannast – ingen av dessa teorier är bevisade. 

I Sverige gäller de kristna värderingarna vilket bland annat återspeglas i vår litteratur, juridik med flera områden. Vi har att hålla oss till den "gyllene regeln". Den gyllene regeln finns i Bibeln och i många andra religioner. Den gyllene regeln är en grundläggande etisk princip som gäller i många religioner samt filosofiska och etiska läror. 

Det går alltid att hitta händelser som påstås härröra från religionen. Många händelser gör det inte! Peter Hellsten skriver om självutnämnda företrädare här på vår jord. I dag är det Trump och min favorit är diktatorn Putin. Putin kan till och med styra hur den ryska ortodoxa kyrkan kan sanktionera att slå ihjäl de ukrainska medlemmarna i samma kyrka.

Själv tillhör jag den kristna värdegemenskapen. Är det den enda rätta religionen? Personligen tror jag inte det, men jag får i mina kristna värderingar ett rättesnöre som visserligen är svårt att leva efter. De flesta lutar sig mot Darwin, några lutar sig mot Gud. Trots olika åsikter måste vi respektera varandra.