Tryck inte in fler bostäder i Odlaren!

Sedan 1983 har mänger av skogsmark skövlats för att trycka in bostäder i Odlaren, säger insändarskribenten.

Sedan 1983 har mänger av skogsmark skövlats för att trycka in bostäder i Odlaren, säger insändarskribenten.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2023-05-04 08:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Första steget i omvandling av Odlaren" EK 30/4.

"– Det handlar inte om att trycka in bostäder. Vi vill ha en trädgårdsstad med bibehållen grön karaktär och planerar för en blandad bebyggelse som tar hänsyn till Odlarens karaktär”, säger Mabel Pena vid stadsbyggnadsförvaltningen.

Det är magstarka ord ur mitt perspektiv: jag har bott och växt upp i Odlaren. Känner områdets historia och är medveten om dess utveckling. 

Odlarens skogsområden är starkt förminskade av byggnation som pågått sen 1983, då den första egentliga stadsplanen lades. Därefter har mängder av skogsmark skövlats för att, precis som Pela förnekar, "trycka in bostäder". 

Eskilstuna-Kurirens bilder talar sitt tydliga språk. 

Byggnation kräver inte bara tomtmark, det kräver investeringar i vägar, gator, vatten och avlopp, elnät och annan infrastruktur. 

Idag finns det (tack och lov) en (enda) cykelbana i området – den sträcker sig parallellt med Odlarvägen. 

Vatten- och avloppssystemets dimensioner är inte byggt för att "trycka in fler bostäder": trycket är redan lågt hos boende i området. 

Odlaren kräver tillgång till bil och bussarna går sällan: vägarna är dessutom i minsta laget för att en buss ska ta sig fram.

Jag förstår att Eskilstuna kommun har ambitioner att skaffa fler tomter, men det måste ske med förstånd. Börja i rätt ände.