Flens kommun beskriver verksamheten i sitt helägda bolag Flens Kommunfastigheter på följande sätt:
Flens Kommunfastigheter AB, FKAB, har till uppdrag att tillgodose kommunens verksamheters behov av lokaler. FKAB äger och ansvarar för kommunens offentliga byggnader, främst skolor, barnstugor, äldrebostäder och sjukhem, förvaltningsbyggnader samt byggnader med samlingslokaler.
Detta till trots har den politiska ledningen bett bolaget beskriva vilka fastigheter man önskar avyttra utan att ange vilka verksamheter som politiken önskar/kräver att bolaget ska tillgodose. Det har resulterat i att FKAB bland annat tagit upp stadshuset i Malmköping och Amazon (Folkets hus) i Flen på sin säljlista.
När det gäller Amazon har styrelsen i FKAB även tagit fram ett konkret förslag som går ut på att Amazon avvecklas och byggs om till äldreboende. Man har anmält intresse hos SBO (Statens Bostadsomvandling) för att det bolaget ska genomföra projektet. Dock erfordras ett politiskt beslut i Flen för att SBO ska kunna gå vidare med ärendet.
SBO bildades av svenska staten för cirka 20 år sedan i syfte att hjälpa ”fattiga” kommuner i avfolkningsbygder och med en stor andel äldre invånare och hög vakansgrad i det kommunala bostadsbeståndet. En förutsättning är att det inte finns en fungerande bostadsmarknad i kommunen, det vill säga att ingen är villig att köpa eller bygga bostadsfastigheter som tillgodoser behovet av bostäder för äldre. Vidare får inte SBO vara verksamma i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöområdena. Man har inte heller gått in i Östergötland och Sörmland som inte tillhör krisområden och där det finns fungerande bostadsmarknader.
I Flen sker affärer med bostadsfastigheter mellan privata aktörer. På Gårdsjö Strand (tidigare Söderskolan) bygger en privat aktör såväl särskilt boende som bostadsfastigheter. Boendeformen trygghetsboende, som tillkom för drygt tio år sedan, finns i Flens kommun på två ställen. Ett i Bettna som ägs av den lokala kyrkoförsamlingen och ett i Flens tätort, vilket ägs av undertecknads bolag Sofielunds Fastigheter. Flens kommun och Flens Bostad äger inte några trygghetsboenden. Flens Bostad har många vakanta lägenheter och flera av bostadsbolagets fastigheter skulle med fördel kunna byggas om till trygghetsboende. Till detta finns det generella statliga stöd att söka.
Förvaltningarna liksom de av kommunen helägda bolagen ska verka för att genomföra de beslut och de strategier som politikerna beslutat i fullmäktige. Att göra om Amazon till äldreboende med hjälp av SBO är uppenbarligen inget som politikerna beslutat om eller ens funderat över. SBO är sannolikt ett okänt bolag för de allra flesta i Flens kommun. Flens kommun uppfyller inte de kriterier som krävs för att SBO ska ta sig an projektet.
Amazon har funnits i över 60 år till glädje för såväl Flensbor som sörmlänningar i andra kommuner och många även från andra orter. Amazon är ett begrepp när det gäller kultur och evenemang i Flen. Kommunen har byggt och hela tiden ägt fastigheten men vanskött den under senare år. Det är dock inget skäl för kommunen att ”ge upp” och bygga om fastigheten till äldreboenden. Fastigheten är dessutom i sin struktur osedvanligt olämplig att göra om till bostäder.
Flen liksom de flesta av kommunerna i Sörmland har en fastighet där större konferenser, kulturevenemang med mera kan arrangeras. I Katrineholm äger till exempel kommunen Safiren som opereras av stadshotellet när det arrangeras konferenser och andra tillställningar. Ett exempel är näringslivsgalan i Flen i slutet av oktober som ska hållas på Amazon. Det är den enda lokal i tätorten som kan hantera ett så stort evenemang.
Slutsats: Flen behöver ett upprustat Amazon för att undvika att det blir ”kulturskymning” på orten. Över 150 invånare har röstat för e-förslaget på kommunens hemsida under sommaren som uttryckte denna starka önskan. För att befolkningen i Flen ska sluta minska krävs inflyttning som i sin tur kräver en attraktiv kommun avseende bland annat boende, skolor och kulturutbud.