Usla ekonomiska förhållanden för asylsökande

Dessa dagersättningar för en ensamstående mamma med två barn, som jag känner och ytterligare några familjer jag känner genom henne, är verkligen bedrövliga, skriver singaturen "Orolig svensk".

Dessa dagersättningar för en ensamstående mamma med två barn, som jag känner och ytterligare några familjer jag känner genom henne, är verkligen bedrövliga, skriver singaturen "Orolig svensk".

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-10-21 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en replik på en tidigare insändare om hur illa vi har tagit emot flyktingar från Ukraina i Eskilstuna och säkert i många andra kommuner i hela Sverige, skriver Karin Johansson att det är lika illa för andra flyktingar som av olika anledningar söker asyl i Sverige.

Karin beskriver under vilka usla ekonomiska förhållande de lever här i vårt rika land. Dessa dagersättningar för en ensamstående mamma med två barn, som jag känner och ytterligare några familjer jag känner genom henne, är verkligen bedrövliga. 

Hela 71 kronor per dag för vuxen ensamstående och 42 kronor per dag för barn. Detta har inte reglerats på 27 år. Samma ersättning gäller som på mitten av 90-talet. Det är inte bara uselt utan det är också skämmigt…Speciellt illa har det blivit under pandemin och ännu mer påtagligt under de senaste månader med den galopperande prisutveckling vi haft på grund av Putins krig i Ukraina. Men denna prisuppgång på mellan 10–25 procent bara under senaste halvåret och med den inflation vi har nu. Detta faktum har helt missats av Migrationsverket.

Jag undrar verkligen varför detta aldrig har reglerats under alla dessa snart 30 år? Är det ett sätt för Sverige att visa att vi verkligen inte vill ha hit asylsökande till Sverige. Politikerna kan ju inte skylla detta på SD eftersom SD inte funnits med så länge i vår rikspolitik. Samtidigt kan man ju undra hur det blir i framtiden när just SD kommer att få stort inflytande på vår invandrarpolitik?

Vad kan man då göra för dessa utsatta familjer? Ett sätt som finns är att söka om ”Särskilt bidrag” till Migrationsverket, vilket vi gjort nu tre år i rad, om extra bidrag till kläder, skor, medlemsavgifter till föreningar, internet. Vi har naturligtvis fått avslag varje år vi sökt. De har många argument för att inte ge något som helst extra bidrag. Ett exempel är ”att efter sju år i Sverige har du sannolikt redan vinterkläder."Du ska vårda grejorna så håller de i flera år ”du kan handla på lågprisvaruhus eller secondhand”… ”men du fick ju ett extra bidrag i december 2015 med 600 kr till vinterkläder när ni kom till Sverige." Pojkarna var då åtta månader och två år… Förstår Migrationsverket inte att barn sliter på kläder och växer ur kläder när de blir äldre, speciellt i denna ålder? Man kan också söka hjälp hos den lokala ”Majblommeföreningen”. Det är det vi hoppas på nu…