Uteservering hindrar framkomligheten på nya trottoaren

Insändarskribenten tycker att det har blivit trångt på trottoaren på Drottninggatan, sedan en restaurang satt upp sin uteservering.

Insändarskribenten tycker att det har blivit trångt på trottoaren på Drottninggatan, sedan en restaurang satt upp sin uteservering.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2023-05-11 08:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen har lagt ner mycket pengar och tid på att rusta upp och fixa till Drottninggatan. Gamla vattenrör och fjärrvärmeledningar har grävts upp och byts ut, trottoarerna har breddats och nya plattor lagts. Man har satt ut bänkar och nya soptunnor på trottoaren, det har satts upp cykelställ och det har planterats nya träd. Det blev mycket öppnare, trevligare och lättare att ta sig fram utan att behöva trängas på den tidigare rätt smala trottoaren.

Vad händer då? Jo någon tycker det är en bra idé att ge Plaza hotell och restaurang Vinäger tillstånd – för det hoppas jag att man behöver och att de fått – att göra en uteservering på trottoaren från Nygatan och Drottninggatan ner till restaurangens entré. Några bord längs med väggen hade jag väl inte reagerat över, men ett staket? 

Häromdagen gick jag bakom en kvinna med rollator och samtidigt kom det flera personer från andra hållet. De som kom från andra hållet och inte hade någon rollator gick ut på gatan bland bussarna för att passera då det var helt omöjligt att mötas ens två gående. Det var ju inte bara kvinnan med rollatorn de behövde ta hänsyn till. Närmast korsningen stod ett par cyklar fastlåsta i de blå cykelställen, det är något träd planterat, det står en bänk och papperskorg en bit ifrån trottoarkanten vilket gör det besvärligt att mötas bara två gående. 

Är det inte meningen att trottoaren ska vara tillgänglig och framkomlig för alla att ta sig fram på oavsett om du behöver rollator eller rullstol eller om du har en tvillingvagn? Att sen staketet som Vinäger och hotellet satt upp står på någon sorts gatstenar som sticker ut i nederkant och blir en snubbelrisk gör inte saken bättre.