Utred konsekvenserna – oberoende och fullständigt!

Paul Sabo (KD) skriver om Senior Materials etablering i Eskilstuna och dispensen för metyleklorid.

Paul Sabo (KD) skriver om Senior Materials etablering i Eskilstuna och dispensen för metyleklorid.

Foto: Niklas Holm/Privat

Insändare2024-08-17 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som gruppledare för Kristdemokraterna i Eskilstuna känner jag ett stort ansvar att skydda våra invånares hälsa och vår miljö. När Senior Materials nu planerar att etablera en fabrik i vår kommun, som kan komma att släppa ut upp till 900 ton metylenklorid varje år, är det vår plikt att noggrant granska och ifrågasätta detta beslut.

Etableringen har väckt stor ilska och oro bland Eskilstunaborna vilket är fullständigt förståeligt. Vi politiker måste respektera dessa åsikter och arbeta utifrån dessa. Det är trots allt på medborgarnas förtroende att vi har våra uppdrag.

Metylenklorid är en farlig kemikalie, och de potentiella riskerna för vår befolkning och miljö är oacceptabla. Vi Kristdemokrater står upp för människovärdet, och kan därför inte blunda för denna etablering som riskerar att skada oss. Prioriteringen av ekonomisk tillväxt framför människors hälsa och säkerhet är inget vi kan acceptera.

Jag uppmanar nu mina politiska kollegor, oavsett partitillhörighet, att enas i denna fråga. Vi måste omedelbart kräva en oberoende och fullständig utredning av projektets konsekvenser. Om utredningen visar att riskerna är för stora, vilket mycket tyder på, måste vi sätta stopp för etableringen av fabriken.

Eskilstuna är en attraktiv kommun med stor potential för hållbar och säker utveckling. Vi ska inte behöva kompromissa med våra invånares hälsa för att tillåta en industriell verksamhet som kan äventyra framtida generationer.

Kristdemokraterna kommer att kämpa för att säkerställa att vi tar de beslut som sätter människan främst.

Låt oss agera nu, innan det är för sent.