Vad begränsar mänskligheten?

Hur kommer det att kännas för de människorna som måste känna av begränsningarna av människans utrymme på jorden? Skriver Rune Jakobsson.

Hur kommer det att kännas för de människorna som måste känna av begränsningarna av människans utrymme på jorden? Skriver Rune Jakobsson.

Foto: Magnus Andersson/TT

Insändare2022-11-29 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kan höra titt som tätt att det finns allt för många djur av något slag till exempel mygg. Men alla dessa varelser ingår liksom människan i naturens balans. Det är sjukdomar, tillgång på mat och mycket mer som reglerar förekomsten av en art. Men människan har satt mycket av sin förökning ur spel med läkekonst och att framställa mat med resurser som inte är hållbara i längden. Hur ska den ekvationen gå ihop? Ändå fylls våra nyheter med att några människor dör av olika orsaker. Men tänk så många som dör utan vår vetskap på onaturliga sätt runt om i världen. Ja, människor får ju plötsligt olika värde som till exempel att män är värda mer än kvinnor. Vem föder alla dessa värdefulla män som sedan till exempel kan ta till religioner för att upprätthålla sin status.

Tar alla människor sitt ansvar för mänsklighetens överlevnad? Var tar allt avfallet vägen från alla kärnkraftverk? Här i Sverige och Finland har det diskuterats i frågan, men var gör andra länder av sitt avfall? Vi hör ju nu hur mycket kärnkraft de har i Ukraina som bland annat ger oss konstgödsel. Gorbatjov sa efter Tjernobyl, hade vi vetat hur lite våra tekniker kunde, då hade vi inte byggt några kärnkraftverk. Det var väl så nära sanningen man kan komma. Men var gör de av avfallet från de stora kärnkraftverken? När kommer vår nya regering på att mänsklighetens kunskap om kärnkraft begränsas av att man bara kan klyva den enklaste atomen ännu och det gör man från uran istället för Torium. 

Hur kommer det att kännas för de människorna som måste känna av begränsningarna av människans utrymme på jorden? Många tror att det ligger långt fram i tiden. Och med nutidens mått gör det väl det, när man tycker fem år var förr i tiden.