Vad händer med ”avfallsbollarna” i Barva/Kjula?

Sanering av dessa upplag kommer att kosta oerhörda pengar och allt talar för att saneringen kommer att bekostas av skattemedel så varför inte ta smällen innan skadorna blir värre

Sanering av dessa upplag kommer att kosta oerhörda pengar och allt talar för att saneringen kommer att bekostas av skattemedel så varför inte ta smällen innan skadorna blir värre

Foto: David Gagnert

Insändare2020-11-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Think Pinks företrädare sitter tydligen häktade misstänkta för att på ett antal platser, runt om i mellan-Sverige, ha deponerat oerhörda mängder av ”ofarligt” rivningsavfall. Think Pink, som nu har gått i konkurs, hävdar att innehållet i dessa bollar är ofarligt för miljön men mina funderingar är trots allt att det är i rivningsrester man hittar det farligaste avfallet som asbest och flamskyddsmedel och liknande skit.

Rättsprocessen mal på och ser ut att kunna dra ut på tiden och under tiden åldras plasten som håller ihop resterna. Man kan tydligt se hur plasten åldras, hur bollarna förändras och börjar spricka. Bollarna börjar rasa ner och den avfallstäckta ytan ökar.

Ska dessa bollar få ligga kvar under hela rättsprocessen? Bollarna i Kjula/Barva ligger nära Barvalappen men ännu närmre det avfallsdike som leder till Barvalappen. När rättsprocessen äntligen är tillända kommer nog både Barvalappen, Sörfjärden och Mälaren vara besmittade av bollarnas innehåll. När processen är slut kommer det nog att föreligga ett krav på att dessa bollar måste bort och då blir frågan varför man inte tog hand om skiten redan nu innan skadan blev för stor. De girigbukar som åstadkommit problemet har redan mjölkat ut vad de kan och till sanering finns förmodligen inga pengar kvar.

Sanering av dessa upplag kommer att kosta oerhörda pengar och allt talar för att saneringen kommer att bekostas av skattemedel så varför inte ta smällen innan skadorna blir värre. Upplaget i Kjula/Barva omfattar ett antal tusen balar där varje bal kommer att kosta ett antal tusenlappar att på ett miljösäkert sätt ta om hand. Det rör sig således om många miljoner men det kommer inte att bli billigare längre fram.