Vad händer med Strängnäs ekonomiska överskott?

För mycket sparande kan passivisera kommunen, skriver signaturen "Min kommun".

För mycket sparande kan passivisera kommunen, skriver signaturen "Min kommun".

Foto: Henrik Montgomery (TT)/Anna Hübsch

Insändare2024-08-20 20:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I de flesta kulturer har sparande varit en framgångsfaktor. På samma sätt i naturen. Inte bara ekorren hamstrar, en del gräver ned sin föda, spar genom att äta upp sig eller gå i ide – man förbereder för sämre tider eller framtida behov. En del flyttar till andra breddgrader och återkommer vid gynnsammare förutsättningar. Det finns rätt så originella överlevnadstricks i naturen.

Är det då naturligt att spara? 

I hela mitt yrkesliv i olika länder som anställd och senare som egenföretagare har sparande präglat mitt tänkande. Att ha ett ekonomiskt solitt företag var jätteviktigt. Men jag har också satsat en del av resultatet i utvecklingen av företaget, i ökad personalkompetens, attraktionsvärde för produkten och ökad konkurrenskraft. Personalen tyckte det var stimulerande att aktivt delta i detta arbete. Att konsekvent utbilda personal är alltid en god investering i framtiden. Utveckling och ledarförmåga är ovärderliga inom alla områden. 

Många påstår att man inte kan jämföra en kommun med ett företag. Jag tycker att på många områden är kommunen som vilken annan företagare som helst, fast monopolet gör att de ibland är på ett sätt som andra företag inte kan vara. 

Strängnäs kommun, det vill säga vi, har haft ett överskott på 150 till 200 miljoner kronor årligen de senaste fyra åren. 

Grattis till det! Det rekommenderas att man ska ha ett överskott på 2 procent av skatteintäkterna, en större buffert ska inte behövas. År 2023 hade vi 187 miljoner i ”vinst”, 7 procent över skatteintäkterna enligt kommunens redovisning – enorma pengar.

Vad händer med dessa pengar, vad används de till? Kan kommunen klart och tydligt redovisa vart överskottet, våra skattepengar, går? Det verkar inte så. 

Är det någon som vet? Varför får vi sådana stora överskott? Arbetar man inte med principen ”Mål och budget” – det vill säga att skatterna ska motsvara vad kommunen behöver i inkomst? Hur gör andra kommuner? 

Om man sänker skatten med en krona så kostar det kommunen cirka 100 miljoner kronor i intäkter. Kanske är det läge att sänka skatten, om inte med en krona så med 50 eller 25 öre? Det kan regleras från år till år. 

För min egen del skulle jag föredra en för oss kommuninvånare klart och tydligt redovisad framtidsinvestering i stället för en skattesänkning. För mycket sparande där ingen vet vart sparpengarna tar vägen kan passivisera kommunen som helhet. 

Som invånare efterfrågar vi mer och tydligare information. Det krävs stort kunnande och skicklighet från våra styrande på alla nivåer. Min kommun ska, tycker jag, vara hur attraktiv som helst och locka till sig folk för att bo och etablera sig. Låt oss resonera om detta via vår tidning som är ett demokratiskt organ.