Vad händer när mjölkkon inte längre står kvar i båset?

"EEM ligger i Eskilstunas DNA", anser skribenten.

"EEM ligger i Eskilstunas DNA", anser skribenten.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2024-05-02 20:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har uppdagats att S av alla vill privatisera Eskilstunas vinstdrivande flaggskepp, Eskilstuna Energi och miljö. Utredningen drivs tillsammans med Moderaterna, som (som vanligt) tycker att det är bra att privatisera. 

Att S ”gått i fållan” är anmärkningsvärt dåligt, och ett hårt slag mot oss S-väljare som röstat på ett parti som vill ”förbjuda privata vinstuttag”. Jag ser utspelet som ett S-svek. 

En försäljning av EEM innebär att det kan bli fritt fram för något vinstdrivande bolag med egna intressen, inte medborgarnas, att äga en minoritetsdel (49 procent). Konsekvenserna kan bli stora inom flera områden, och dumdristigt nog påverka generationer. Bolaget kan naturligtvis för att glädja sina aktieägare höja typ avgifter omotiverat högt. 

Orsaken till en försäljning är att kortsiktigt få in någon miljard(er) till kommunhål, men det kommer sedan en vardag där ”dagens mjölko inte står kvar i båset”. Det innebär att när pengarna från utförsäljningen är slut, så finns högrisken att kommunen då sitter i en ännu sämre ekonomisk sits än i dag. 

Det pågår en namninsamling för att få till en viktig kommunal folkomröstning för att bromsa det önskade S-M-beslutet. Poängen är att stan måste vakna och skapa en tydligare medborgardebatt innan ett eventuellt utförsäljningsbeslut. 

Folk, inte bara politiker, måste få lyssna och tycka och lägga sin viktiga röst för Eskilstunas bästa.

EEM ligger i Eskilstunas DNA och tillhör ”oss”, inte några miljonärer som vill ha ut mer av ”mjölkkon” till sina egna tjocka plånböcker på vår bekostnad.