Vad innebär Seniors etablering för vattnet?

Senior Materials anläggning i Svista i Eskilstuna.

Senior Materials anläggning i Svista i Eskilstuna.

Foto: Henrik Holmberg

Insändare2024-10-13 19:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt SMHI ser vi mer extrem nederbörd i dag än på 1930-talet. SMHI skriver: ”…resultat från klimatmodeller pekar på att skyfallen i Sverige kommer att bli allt vanligare i ett varmare klimat. Vi kan förvänta oss att skyfallen kommer att inträffa oftare och att intensiteten kommer att öka.” (smhi.se/kunskapsbanken)

2021 fick konsulterna WRS i uppdrag att upprätta en dagvattenutredning inför Senior Materials kommande etablering i Svista i Eskilstuna. På sidan 21 i dagvattenutredningen kan man läsa: “Eskilstuna kommun har ställt krav på att flöden och magasinsbehov ska beräknas utifrån ett 20-årsregn.” En fråga som dyker upp här, är varför man inte garderar sig mer och ställer högre krav?

WRS visar i utredningen att extrem nederbörd, likt ett 100-års regn, skulle innebära att flödet i området ökar markant. (Dagvattenutredning 2021-06-04)

  • Utan Senior: 390 l/s
  • Med Senior: 6 400 l/s

Boende i området befarar att Kafjärdsgraven redan är full. Denna är recipient (mottagare) för Senior Materials flöden från verksamheten. I en av de allmänna handlingar som finns att läsa i ärendet gällande Senior Material har Eskilstuna Energi och miljö några viktiga punkter som närboende eftersöker betryggande svar på:

  • Vilka nedströms belägna markområden riskerar att få en förvärrad situation vid skyfall?
  • Om vattnet leds norrut väntas flödet öka från 127 l/s till 2 063 l/s (1 600 procent). Kommer någon våtmark att anpassas (bli skyfallsyta), för att klimatsäkra området?

Ytterligare en fråga som uppstår är hur omgivande miljöer påverkas av möjliga översvämningar på grund av Senior Materials etablering? I Svista och Hugelsta finns, enligt Kulturmiljöutredningen 2023 (Sweco, sidan 48), “särskilt värdefulla gårdsmiljöer”. Kommunen är ansvarig för att skydda särskilt värdefulla kulturmiljöer (se Kulturmiljölagen).

Hur tänker kommunen gå tillväga för att lyckas med det ansvarsområdet gällande just Svista/Hugelsta?

Det finns redan en stor oro i Eskilstuna beträffande Senior Materials förehavanden med utsläpp och lagerhållning, och hur vattnet påverkas av etableringen bör undersökas mer grundligt.