Sigurdsristningen är en av Sveriges mest unika hällristningar med sina bildmotiv hämtade ur sagan om Sigurd Fafnesbane.
Många besökare, även från andra länder, lockas dit för att med egna ögon se när Sigurd sitter naken vid elden och steker ett drakhjärta. När Sigurd känner efter om hjärtat är färdigstekt bränner han sig på tummen och får den blodig. När han stoppar tummen i munnen gör drakblodet att han genast förstår fåglarnas språk.
Nu är denna unika hällristning i det närmaste oläsbar eftersom berghällen vid själva ristningen är täckt med en mörk gråbrun beläggning av något slag.
Jag har varit i kontakt med Riksantikvarieämbetet och påtalat detta. De har haft en stenkonservator på plats för att undersöka vad som kan göras för att återställa ristningen i läsbart skick. Det har tagits prov på beläggningen så att man kan välja rätt metod för rengöring.
Det är bara är 10 år sedan man senast gjorde rent och målade i med färg. Kanske något ”gick snett” då eftersom hällen så snabbt fått ny beläggning som är mörkare än berghällen i övrigt. Vad jag förstår så testas olika metoder och kemikalier för renovering av runstenar och hällristningar.
Jag har även kontaktat Länsstyrelsen som avgör i vilken turordning man ska renovera runstenar och hällristningarna och fått besked att det kan bli i år.
Jag håller med signaturen ”Värnar om kulturarv” (E-K 2 juli) som tycker att platsen runt Sigurdsristningen ser lite ovårdad ut och att kommunen borde ”måla i runorna så att platsen får sitt värde”. Informationsskyltarna, som sitter löst, ansvarar Länsstyrelsen för.
Men kommunen varken ska eller får ge sig på själva ristningen. Det vore ett brott mot fornminneslagen.
Det räcker mer än nog med det ”helgerån” kommunen begick när man först byggde och sedan rev den beryktade rampen för några år sedan.
I samband med rivningen av rampen hösten 2018 satte kommunen upp en stor vepa med texten:
”Ursäkta röran! Vi bygger om och gör Sigurdsristningen mer tillgänglig. Under augusti pågår rivningsarbeten och förberedelser för att bygga en ny ramp så att fler ska kunna ta sig till Sigurdsristningen”.
En fråga till ansvarig inom Eskilstuna kommun. Pågår planer för en ny ramp? Hur ser i så fall planerna ut? Kommer ”kommunala rådet för funktionshinderfrågor” att involveras denna gång, vilket man inte gjorde förra gången?
Har man frågat ”kommunala rådet för funktionshinderfrågor” om en ramp vid Sigurdsristningen är något som står högt på önskelistan över åtgärder som gör livet lättare för människor som har svårt att ta sig fram för egen maskin?