Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Nu har MSB utlyst den här veckan som "krisberedskapsvecka" - passa på och tänk efter vad du kan göra för att vårt samhälle ska kunna fungera i en förskräcklig situation! Skriver 
Jörgen Cáceres, Ordf. Civilförsvarsföreningen.

Nu har MSB utlyst den här veckan som "krisberedskapsvecka" - passa på och tänk efter vad du kan göra för att vårt samhälle ska kunna fungera i en förskräcklig situation! Skriver Jörgen Cáceres, Ordf. Civilförsvarsföreningen.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Insändare2022-09-27 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns mycket som kan hända, till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart! Tänk på vad som kan hända om elen försvinner - här kommer ett axplock av hur sårbara vi är:
- Värmen försvinner.
- Du kan inte laga mat.
- Affärer stänger och du kan inte köpa mat.
- Även om du kunde köpa mat fungerar inte kort eller bankomat.
- Du kan glömma att tanka bilen, ingen bensinstation kommer att fungera.
- Mobilnät / internet går bort nästan omedelbart.
- Apoteken stänger och du kan inte få medicin.

Det går knappt att föreställa sig mörka städer och vägar, utkylda bostäder, förstörd mat och stora problem med att få information om vad som händer. Var ska du hitta det? Vart ska du gå?

Det blev en uppsving för hemvärnet när rysk-ukrainska kriget bröt ut. Men vi behöver tänka på hur det civila samhället ska kunna klara sig vid kris eller krig. Det finns mycket information därute men man behöver nästan veta var man ska leta efter den för att hitta den.

Kommunen står för en hel del krisberedskap. Det gör de med stöd av sin egen personal men även av en stor mängd frivilliga som just nu utbildas i de så kallade Frivilliga Resursgrupperna. Där kan vem som helst som bor i Sverige och är över 18 år vara med och hjälpa till. FRG verkar inte enbart i fall av krig, men även i krissituationer som skogsbränder, elavbrott, översvämningar och pandemier.

Vi har en stor del frivilligorganisationer som inte är "gröna" och bär vapen. Civilförsvarsföreningen och Försvarsutbildarna håller utbildningar i hemberedskap - vad kan du göra och vad är ditt ansvar för att samhället ska kunna fortsätta att verka i en krissituation. Du kan också utbilda dig i hjärt-lung-räddning och annat som kan hjälpa dig och dina medmänniskor runt dig.

Tänk såhär: har jag tillräckligt med mat och förnödenheter för att klara minst tre dagar utan hjälp? Ännu hellre, har du för en vecka, eller två veckor? Värme, vatten, sanitet och mat? Tänk på att du INTE kan räkna med hjälp från "staten" eller kommunen på minst en vecka om något inträffar som skickar Sverige i spinn. Har du en krisberedskapslåda eller en hjälpväska hemma?

Nu har MSB utlyst den här veckan som "krisberedskapsvecka" - passa på och tänk efter vad du kan göra för att vårt samhälle ska kunna fungera i en förskräcklig situation! Det är DITT ansvar, inte alla andras!