Våldsutövande tränare har ingen plats i idrott

Fler föreningar borde kräva utdrag från polisens belastningsregister för att få vara tränare för ungdomslag, skriver "en orolig fotbollsförälder ".

Fler föreningar borde kräva utdrag från polisens belastningsregister för att få vara tränare för ungdomslag, skriver "en orolig fotbollsförälder ".

Foto: Mathilda Ahlberg

Insändare2022-02-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det pågår en pandemi i Sverige utöver covid-19: -våld mot kvinnor. Sedan årsskiftet har sju kvinnor i Sverige mördats av män som stod de nära eller var tidigare i relation med dem. Tjejjouren Smilla finns nu för tjejer och kvinnor i Strängnäs i behov av hjälp, vilket gör mig glad. Fritidsgården har tjejkvällar för unga tjejer i Strängnästrakten. Strängnäs kommun har stödgrupper för tjejer och kvinnor som är våldsutsatta.

Men jag är även orolig för pojkarna och unga männen i Strängnäs. Vad kan vi påverka deras syn på kvinnor och skapa bättre förutsättningar för att de inte ska utöva våld i framtiden? Vilka förebilder kan vi vara? 

När jag reflekterar på min egen livserfarenhet tänker jag först och främst på alla grabbar som går på träning varje vecka med tränare som är våldsutövare. Tränare är ibland de mest pålitliga och betrodda vuxna som barn, ungdomar, och unga vuxna spelare har i sina liv under flera års tid. Alla minns en tränare som gjorde ett stort intryck på deras liv. Men jag tror vi också kan minnas många tränare som skrek på domarna, inte var sjysta mot sina spelare, eller var arga mot sina egna familjer och barn nere på stan; ett beteende som vi alla valde att sopa under mattan då lagen fick bra resultat. 

En tränare ska föra gott exempel, en förebild för dessa unga män, ungdomar och barn. Det är föreningarna måna om, därför har de haft så stor fokus på att tränare ska utbildas. Men vilken förebild är det när tränaren har en dom för våldtäkt, misshandel, förföljelse, ofredande, eller olaga hot? Vad är det för budskap vi ger våra grabbar? 

Kraven på tränare och lagledare i Strängnäs är låga. Vissa föreningar kräver inte belastningsutdrag alls, andra kräver bara en gång vid första ankomst till föreningen – och då kan det gå flera år utan att uppvisa ett nytt! Jag har själv medverkat som lagledare för två idrottsföreningar i Strängnäs utan att bli ombedd att uppge kopia på mitt belastningsutdrag överhuvudtaget. Och jag jobbade med unga barn!

Därför tycker jag att alla idrottsföreningar i Strängnäs ska se över sina rutiner omgående, och begära belastningsutdrag för alla sina ledare och tränare varje år, oavsett vilket lag, ålder eller kön de tränar. Barn behöver skyddas, tjejer och kvinnor behöver skyddas, men även unga män behöver skyddas. De behöver starka förebilder som motsäger våldsamt beteende och visar rätt exempel. Framförallt kommunens största föreningar: IK Viljan,  Strängnäs IBK, Stallarholmen SK, Åkers IF och IFK Mariefred. Visa våra grabbar att riktiga män inte begår brott mot kvinnor.