Välj alkoholfri sommar för barnens skull!

Vi befarar att det kan innebära att fler väljer att låta alkoholen få större utrymme, både under midsommarhelgen och resten av sommaren. 
Skriver Jörgen Carlsson.

Vi befarar att det kan innebära att fler väljer att låta alkoholen få större utrymme, både under midsommarhelgen och resten av sommaren. Skriver Jörgen Carlsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-06-16 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I år när så mycket är annorlunda kommer också midsommarfirandet och resten av sommaren att bli det. Särskilt när det gäller de traditionella danslekarna runt midsommarstången som inte kommer att kunna arrangeras. Många semesterplaner får också ställas in eller ändras.

Vi befarar att det kan innebära att fler väljer att låta alkoholen få större utrymme, både under midsommarhelgen och resten av sommaren. Vi önskar att det inte blir så för barnens skull. Att föräldrar samt mor- och farföräldrar förstår att det är viktigt att vara nykter, så att man på ett tryggt sätt har förmåga att ansvara för barn och barnbarn.

Ibland tror vuxna att det inte gör något att dricka alkohol men redan vid måttlig konsumtion, märker barnen hur de vuxnas beteenden förändras. Detta skapar osäkerhet och oro. Även hos dem som uppfattar sig som ”normalkonsumenter” påverkar det barnen. 

Vi vet att många tycker att det är naturligt att dricka alkohol i sociala sammanhang. När barn och unga finns med i är det ändå säkrast att vuxna avstår. Tryggheten behöver vara det man väljer i första hand.

Med denna uppmaning vill vi önska att alla trots en annorlunda tid, väljer att fira en nykter midsommar och semester på ett tryggt sätt – för barnens skull!