Omvandla din oro till positiv aktivitet!

Vänd din oro till engagemang, tycker insändarskribenterna, som startat en kampanj mot Senior Materials giftutsläpp.

Vänd din oro till engagemang, tycker insändarskribenterna, som startat en kampanj mot Senior Materials giftutsläpp.

Foto: Niklas Holm, Unsplash

Insändare2024-08-01 11:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen "Förtvivlad småbarnsmamma":

Du skriver om din oro som småbarnsmamma för utsläppen av metylenklorid från Senior Materials. Du skriver att det är efter att du läst artikelserien i Dagens Arbete om Seniors utsläpp som känslan av skräck och maktlöshet infann sig, och du fortsätter: 
”På kvällarna tittar jag på mina barn och undrar hur det ska bli, min son älskar att vara ute i naturen – kommer jag våga låta honom vara ute i naturen, kommer vi våga plocka blåbär i skogen och äta jordgubbar från trädgården? Kommer vi våga svalka oss med ett bad på sommaren eller kommer gasen också finnas i badvattnet?”

Vi förstår din oro. Detta är mycket farligt. Om det uppstår en eldsvåda på Senior Materials så skapas av metylenklorid fosgen, som är en dödlig stridsgas. Det skulle bli en katastrof. Sedan finns det många forskare som säger att metylenklorid kan ge upphov till cancer, med mera.

Men vänd din oro till engagemang! Vi har startat en stor protestkampanj för att stoppa giftutsläppen, som är tänkta att sätta igång först nästa år. Över 11 000 har skrivit på vår digitala protestlista och vi har även en på papper med massor av namn. Uppemot 7 000 flygblad är utdelade eller håller på att delas ut av massor av människor över hela Eskilstuna, i bostadsområden, på stan och på arbetsplatser.

Vi tror inte att ens ett företag som Senior Materials i längden kan stå emot en massiv folkrörelse som vår. Det finns alternativ till metylenklorid som kan användas, och om vi håller ångan uppe tror jag att vi kan förmå företaget att använda dem istället.

Så omvandla din oro till positiv aktivitet, kom med i vår kampanj och ha gott hopp om att vi kommer att lyckas stoppa detta medan tid är! Än så länge finns det faktiskt ingen anledning till oro – vi kommer att slippa metylenklorid, tror vi! Bara vi håller ihop och är många som aktiverar oss!