Vårdnadshavarna bär ansvaret för barnkriminaliteten

Det är inte bara en fråga om juridiskt ansvar, utan också om moral och etik, skriver "Lundestefan".

Det är inte bara en fråga om juridiskt ansvar, utan också om moral och etik, skriver "Lundestefan".

Foto: Johan Nilsson (TT)

Insändare2024-09-09 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är hög tid att Sverige börjar lägga ansvaret för barnkriminaliteten där det hör hemma, nämligen hos de vårdnadshavare som inte tar sitt föräldraansvar. Vi ser alltför ofta hur unga människor dras in i kriminalitet, och det är dags att vi som samhälle ställer högre krav på föräldrarna. 

Enligt skadeståndslagen har vårdnadshavare ett principalansvar för skador som deras barn orsakar genom brott, även om det inte förekommit någon vårdslöshet från deras sida. Detta innebär att föräldrar kan hållas ekonomiskt ansvariga för de skador deras barn orsakar. Trots detta ser vi att många föräldrar inte tar sitt ansvar på allvar. 

Det är inte bara en fråga om juridiskt ansvar, utan också om moral och etik. Föräldrar har en skyldighet att uppfostra sina barn till ansvarstagande medborgare. När detta misslyckas, drabbas inte bara de direkt inblandade, utan hela samhället. Kriminalitet bland unga leder till ökade kostnader för rättsväsendet och socialtjänsten, och skapar en otrygg miljö för alla. 

För att komma till rätta med problemet måste vi införa hårdare sanktioner mot föräldrar som inte tar sitt ansvar. Detta kan inkludera allt från ekonomiska böter till obligatoriska föräldrautbildningar. Vi måste också se till att det finns tillräckligt med stöd för föräldrar som kämpar, så att de har verktygen de behöver för att lyckas i sin roll. 

Det är dags att vi som samhälle tar ett gemensamt ansvar för att minska barnkriminaliteten. Genom att ställa högre krav på föräldrar och ge dem det stöd de behöver, kan vi skapa en tryggare och mer rättvis framtid för våra barn.