Varför använder EEM inte drönare?

Insändare 24 februari 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Härom natten vaknade jag flera gånger av att ett flygplan på låg höjd flög fram och tillbaks över Eskilstuna. I dessa orostider blev min första tanke att det var kopplat till det ökade krigshotet i Europa men eftersom det var ett propellerplan så blev jag snart lite lugnare men oron ersattes av en ilska över oväsendet som gjorde att jag inte kunde sova. Jag tänkte också på att detta ljud måste störa och oroa andra Eskilstunabor och då inte minst många barn som säkert hört talas om det oroliga världsläget. 

Med tanke på hur planet flög fram och tillbaka och verkade skanna av hela staden så antog jag att det rörde sig om någon form av övervakning eller mätning. Eftersom jag är lite av en “nyhetsnarkoman” som följer både världsnyheter, riksnyheter och lokala nyheter så var jag dock förvånad över att jag inte i förväg läst något eller hört något om en sådan förestående undersökning i vare sig lokal press, lokal radio eller via lokala TV-nyheter.

Då jag ändå inte kunde sova så gick jag upp och “googlade” efter information som jag eventuellt missat. Det jag hittade var följande:

På Eskilstuna Energi och miljös, EEM, hemsida hade man samma kväll lagt upp information om att man med hjälp av flyg med värmekamera skulle undersöka fjärrvärmenätet under natten. Man lade alltså upp denna information strax innan flygningarna startade. Så idiotiskt! Inte undra på att jag inte läst eller hört något om den förestående nattstörningen. På ekuriren.se lades informationen upp något senare (22.10) under rubriken “Flyger i natt för att leta efter läckande fjärrvärme”.

Det hade varit mycket smartare om EEM hade gått ut med information några dagar i förväg. Om man på grund av väder inte kunde ange exakt vilken natt flygningarna skulle ske så kunde man ju i alla fall säga att om några dagar kommer det att ske.

Varför agerade EEM så senfärdigt med informationen? Och varför använder man inte drönare utrustad med värmekamera för att nattetid undersöka fjärrvärmenätet som man gör i andra kommuner runt om i Sverige? Drönare är enormt mycket tystare än flygplan.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa