Varför denna likgiltighet inför Swishbedrägerier?

"Det hade säkert gått att stoppa personen som försökte lura mig", skriver "Totte".

"Det hade säkert gått att stoppa personen som försökte lura mig", skriver "Totte".

Foto: Oscar Olsson (TT)

Insändare2024-04-19 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag blev själv utsatt för (antagligen) samma bedragare i januari som det stod om i Eskilstuna-Kuriren den 13 april (11 april på webben). Fick ett sms från "min dotter" att hon bytt telefon och telefonnummer. Hon bad mig skriva in det nya numret i telefonboken. På kvällen dagen efter fick jag ett sms: "Hej pappa, kan du hjälpa mig? Mitt bank-ID funkar ännu inte i nya telefonen.
Måste betala in en faktura senast i dag på 12 000 kronor. Kan du swisha mig 12 000 kronor och skicka en kopia?"

Jag bad då henne ringa mig så vi kunde prata om saken. Förstod att det var ett bedrägeriförsök på gång.

Nu hade jag både telefon och Swishnummer, och kontaktade mitt telefonbolag som hjälpte mig att spåra dessa nummer till rätt telefonbolag. När jag kontaktade telefonbolaget var de 100 procent ovilliga att ens förstå att deras kunder kunde vara bedragare.

"Ni kan väl göra en notering på numret och se om fler hör av sig om samma sak, och då är det säkert något ni bör kolla upp", sa jag.

"Varför skall vi lita på dig?", fick jag till svar ganska bryskt. "Vi gör inga noteringar på uppmaning."

Jag kontaktade polisen och gjorde en anmälan, men polisen var också totalt ointresserad eftersom inget brott var begånget.
Polisen tog emot anmälan, men under samtalets gång blev ärendet nedlagt och avslutat. Förhindra brott skall man tydligen inte göra, vänta tills det är genomfört – då kan man anmäla.

Gäller samma sak om man ser en person sikta mot någon annan med pistol? Ska man vänta tills skottet gått av?

Jag förstår att sms-bedrägerierna med Swish fortsätter när inställningen från telefonbolag och polis är ointresse. Det hade säkert gått att stoppa personen som försökte lura mig, men som sagt. Han hade inte "tryckt in avtryckaren på pistolen", så han var fri att gå vidare och lura andra.

Nu läser jag i tidningen att han lyckades med att lura andra och nu kan man gå vidare med att utreda – om ärendet inte redan är nedlagt.