Varför kan inte klinikerna samarbeta?

När man kommer till akuten måste man bestämma sig för var man har ont, trots att smärtan kan finnas i flera kroppsdelar, menar insändarskribenten. Bilden föreställer en annan person.

När man kommer till akuten måste man bestämma sig för var man har ont, trots att smärtan kan finnas i flera kroppsdelar, menar insändarskribenten. Bilden föreställer en annan person.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2023-03-07 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är multisjuk sen några år och har vid tidigare tillfälle skrivit insändaren "jag önskar jag vore en bil", för hela bilen genomsöks tills felet hittas.

Kroppen är en och har många delar, och alla de många kroppsdelarna bildar en enda kropp. Inom dagens sjukvård kan du vid akutens lucka få höra "du måste bestämma dig för var du har ont, för det är olika avdelningar", när du kommer in med magvärk som spränger ut i ryggen. Detta är bara ett litet exempel på hur det är att ha flera sjukdomar.

Lider en kroppsdel, så lider också de andra. Det står redan i Bibelns Första Korinthierbrevet 12:12-26, så det är inget nytt påfund.

Jag förstår inte varför olika kliniker inte kan samarbeta. Det skulle nog alla tjäna på i längden. Idag sitter alla på varsin ö, och har glömt bort att den ena åkomman kan påverka den andra. Dessutom är det få förunnat att få träffa samma läkare vid flera tillfällen om du ligger inlagd. Går du till mottagningen är det oftast samma läkare.

Ett dåligt exempel är vårdcentralen, som ska vara experter på allting, utan att patienterna har en fast läkare. Vem följer upp en remiss och gör uppföljningen? Det sistnämnda fungerar inte på alla sjukhusets avdelningar heller.

En bok som jag kan rekommendera till alla är "Den inhumana vården" av Hans-Inge Persson. Hans iakttagelse under väntetiden i akutens väntrum säger en hel del. Där satt inga näringslivschefer eller chefstjänstemän. Här fanns inte dom som kunnat köpa sig en försäkring.