Varför klipps gräset kort där unika växter ska frodas?

Gräset vid Ekeby våtmarkt är kortklippt som på en golfbana, i stället för att växa och skapa ängsmark, konstaterar insändarskribenten upprört.

Gräset vid Ekeby våtmarkt är kortklippt som på en golfbana, i stället för att växa och skapa ängsmark, konstaterar insändarskribenten upprört.

Foto: Läsarbild

Insändare2023-06-09 07:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett år sedan hade jag en insändare i EK, ”Ekeby våtmark – en oas som tappat sin forna glans”, där jag kritiserar att våtmarksområdet inte sköts på ett sätt som vore önskvärt.

När jag går runt vid våtmarken nu ser jag en sak man fixat till. Den stora informationstavlan som tidigare var helt tom, har nu fått nya och informativa bilder.

Annars är det mesta sig likt. Vattnet som en gång i tiden pumpades upp och rann genom den lilla dammen där de nio flamingofåglarna av armeringsjärn och betong står, och vidare genom den sicksack-formade bäcken, är fortfarande snustorr.

undefined
Dammen med flamingofåglar i gjutjärn är snustorr, konstaterar insändarskribenten.

En av mina viktigaste invändningar då var att de stora gräsytorna var hårt klippta, som på en golfbana. Varför ska gräset där ”unika växtarter och ett myllrande djurliv frodas”, som EEM beskriver området, vara kortklippt?

Varför inte låta gräset växa så att man får ängsmarker av gräs och blommor och ”ett myllrande liv” av fjärilar, bin, humlor, blomflugor, spindlar och andra insekter. Alltså en miljö som gynnar den biologiska mångfalden. Man kunde också passa på att då sätta upp några insektshotell. Men på en ”golfbana” behövs inga insektshotell.

Jag fick svar på min insändare av Markus Nylander, chef VA produktion på Eskilstuna Energi och Miljö. Rubriken var: ”Utvecklingen av Ekeby våtmark viktig fråga”.

”I dagsläget är vi i slutskedet av en upphandling av våtmarksskötseln och har en budget avsedd för renovering av dammar, optimering av vattenvägar, öar, osv”, var en del av svaret.

Men han undvek att svara på min fråga om ängsmarker i stället för kortklippt gräs.

undefined
Så här såg det ut i juli 2019, då insändarskribenten tror att kommunen "glömt" att klippa en del av gräsmattan.

När jag för ett par dagar sedan gick genom våtmarksområdet konstaterar jag att man fortfarande klipper gräset lika kort som tidigare. Så kort att det redan börjar bli brunt i torkan. Tydligen ingick det i upphandlingen att Energi & Miljö ska fortsätta med kortklippt gräs i detta naturområde. Varför tycker inte Eskilstuna Energi & Miljö om ängsmarker, blommor och bin?

Samma fråga vill jag ställa till Eskilstuna kommun som har några få och löjligt små områden avsatta som ängsmarker. Ängsmarker som man dessutom ofta ”råkar” slå vid fel tillfällen. Det vill säga mitt i blomningen. Något som uppmärksammats i Eskilstuna-Kuriren vid flera tillfällen. Det gäller bland annat Balsta våtmark och de omgivande ängsmarkerna som massakrerats vid fel tillfälle

Varför gör inte Eskilstuna en rejäl satsning på ängsmarker? Det är vackrare att titta på och bättre för miljön och den biologiska mångfalden. Här ligger Eskilstuna långt efter andra kommuner.